25. avg 2022.

Inspekcija o smrti novinara Matijanića: Nije bilo značajnijih propusta

Zdravstvena inspekcija u svojoj istrazi nije uočila značajnije stručne propuste, koji bi doveli do smrti hrvatskog novinara Vladimira Matijanića. Matijanić je premninuo u Splitu početkom avgusta od posledica kovida-19, a njegova partnerka je rekla da su više puta zvali hitnu pomoć I tražili da bude hospitalizovan.

„Analizom postupka zdravstvenih radnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske pomoći Vladimiru Matijaniću, nismo uočili značajnih stručnih propusta“, rekla je predstavnica hrvatsko Ministarstva zdravlja Mirjana Tadić.

Tadić je predstavila nalaz zdravstvene inspekcije o smrti Matijanića, koji je preminuo 5. avgusta, navodeći da je „smrtni ishod bio posledica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg toka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promena kao komplikacija osnovne bolesti kovida-19“.

„Skup dvaju akutnih upalnih zbivanja vitalnih organa, srca i pluća, doveo je kod pacijenta do rapidnog pogoršanja srčane i disajne funkcije koja je rezultirala kardio-respiratornim arestom pri čemu brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga brzo napredujućeg miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne artimije što može nastupiti u izuzetno kratkom periodu“, rekla je Tadić.

Mediji su, međutim, sredinom avgusta objavili da je nalaz obdukicije pokazao da bi Matijanić mogao da preživi da je bio pod stalnim lekarskim nadzorom i da je dobio odgovarajući lek. Obdukcijom je bilo utvrđeno je da je imao virus korona, teški oblik obostrane upale pluća za koju se pretpostavlja da je posledica zaraze ovim virusom.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend