24. mar 2021.

Medijski radnici iz Severne Makedonije vakcinisani u Vranju

U Zavodu za javno zdravlje u Vranju vakcinisano je 105 medijskih radnika iz Severne Makedonije. To je rezultat molbe Udruženja novinara Srbije i Makedonske asocijacije novinara, koju je rukovodstvo naše zemlje usvojilo.

Tridesettrogodišnji Dino Zukić, koji je montažer u redakciji Kanala 5, među prvima je primio vakcinu protiv koronavirusa. I kolega snimatelj Vlatko Džikoski nije imao dilemu, kada je saznao da može da se vakciniše u Srbiji.

„Preležao sam koronu pre nekoliko meseci i sada se osećam dobro. Za sada nema reakcija posle vakcine“, kaže Dino Zukić, montažer.

„Vakcina je najbolja zaštita, ovo drugo su sve preporuke. Evo godinu dana ne uspevamo da se zaštitimo i za mene je vakcina dugotrajnija zaštita“, dodaje Vlatko Džikoski, snimatelj.

„Loše je što nabavka vakcine kod nas ide sporo, posebno kad gledaš da se druge države snalaze, a mi još čekamo i za doktore“, dodaje Zukić.

Medijski radnici iz Severne Makedonije došli su u Vranje organizovano – autobusima ili automobilima. Njih 105 je primilo prvu dozu „Astra-Zeneke“.

„Mi nismo birali, mi smo rekli šta god imate da nam date bićemo srećni, jer makedonska država i Vlada nažalost do sada nije uspela da obezbedi bukvalno nijednu dozu vakcine da zaštiti čak ni medicinsko osoblje“, ističe Ivona Talevska, predsednica Makedonske asocijacije novinara.

„Najkvalitetnija i najsadržajnija akcija koju smo zajedno uradili i siguran sam da će takvih akcija biti još u budućnosti, koje se tiču i bezbednosti novinara i radnih prava novinara, uostalom samo udruženi možemo da se borimo za što bolji položaj naše profesije“, poručuje Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

U Severnoj Makedoniji je prema najnovijim podacima za 24 sata registrovano 457 novih slučajeva zaraze, zbog posledica koronavirusa preminulo je 30 osoba. Odluka njihove Vlade o zabrani kretanja građanima tokom noći produžena je do 5. aprila.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend