14. avg 2023.

Mreža „Safe Journalists“: Dodik mora biti kažnjen zbog pretnji novinarima

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, saopštila je danas da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mora biti kažnjen zbog pretnji novinarima i ugrožavanja njihove sigurnosti.

 

U saopštenju mreža navodi da je Dodik u subotu na konferenciji za novinare optužio portale Buka i Capital i televizije N1 i BN da, uz pomoć novca iz Velike Britanije, prave atmosferu protiv rukovodstva RS i rade protiv samog entiteta i interesa srpskog naroda.

Posle pitanja novinara TV N1 Mladena Vujinovića da li je odustao od ranije najavljenih zakona kojima je obećao da će proterati Sud i Tužilaštvo BiH, Dodik je poručio novinaru da je njegova medijska kuća neprijatelj Republike Srpske, da je sam Vujinović neprijatelj RS, a ako nije, da onda napusti tu medijsku kuću.

SafeJournalists mreža pozvala je Dodika, kao i sve druge nosioce javnih funkcija da se uzdrže od targetiranja novinara i medija. Mreža upozorava da je ovakav način ophođenja prema novinarima i medijima opasan i da na taj način novinari postaju mete različitih vrsta napada i pritisaka.

Mreža je najavila da će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju, te zatražiti njihovu intervenciju protiv nasilje prema novinarima u Republici Srpskoj koje traje nesmanjenom žestinom od početka 2023. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend