17. jan 2018.

Na komemoraciji Luciću uvrede i parole

Plakati povodom komemoracije novinaru i jednom od osnivača Feral Tribjuna Predragu Luciću u zagrebačkom Novinarskom domu išarani su i na njima su ispisane ustaška parola "Za dom spremni" i reč "smeće".

Lucić je umro 10. januara u Splitu, u 54. godini.

Novinarski dom nije mogao da primi sve koji su želeli da se poslednji put oproste od Lucića, navodi zagrebački Nacional.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković je rekao da je Lucić uvek bio samo svoj i celog života odbijao da bude deo čopora.

Čitavog života je bio novinar, ne samo sa velikim početnim N, nego sa svim velikim slovima kada treba biti nepokolebljiv, nepotkupljiv, predan istini i pravednosti, izjavio je Leković i dodao da je Lucić u svim novinama u kojima je radio ostavio jasan i neizbrisiv trag, dostigavši u svim formama vrhunac.

Potpredsednik Hrvatskog PEN centra Nadežda Čačinovič je ocenila da je Lucić pokazao da angažman u borbi za istinu i slobodu izražavanja ne mora biti tegoban i turoban, već se na tome može raditi radosno.

Novinar i teolog Drago Pilsel je rekao da je na Lucićevoj sahrani u Splitu uvideo da je godinama, a da toga nije bio svestan, pred očima imao autentičnog hrišćanina.

Pored nas je živeo čovek od integriteta, najboljeg materijala, vanserijski novinar koji ostaje otvorena knjiga iz koje Hrvatska mora učiti, izjavio je Pilsel.

On je rekao da se mnogi pitaju kako je moguće biti vernik, a rugati se onima koji sipaju mržnju sa oltara i prozivati klerofašiste i šoviniste.

Ne bi trebalo da se čude, jer se članstvo u Feralu plaćalo posebnim stanjem uma i duha, tako što se zauzimalo za obespravljene, manjine i osiromašene. Može se verovati tiho, da to niko ne zna, bez paradiranja i afektiranja, a na kraju balade važnije je da li smo umeli biti pošteni i uspravni ljudi, izjavio je Pilsel.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend