31. jan 2023.

Novi centar za obuku za bezbednost novinara i medijskih profesionalaca osnovan u Grčkoj

U Solunu (Grčka) osnovan je novi Centar za bezbednost novinara i medijskih radnika. Centar, čije je otvaranje odloženo dve godine zbog ograničenja Covid-19, baviće se pitanjima bezbednosti novinara i medijskih radnika u ratnim i kriznim zonama, kao i u svakodnevnom radu. Podržava ga Savez novinara Makedonije i Trakije (ESIEMTH) i pod naučnom je odgovornošću Laboratorije za mirovno novinarstvo Škole za novinarstvo i studije masovnih medija na Aristotel univerzitetu u Solunu.

Centar će ponuditi 29-časovni kurs o bezbednosti novinara i medijskih radnika koji pokrivaju ratna područja. Kurs će biti podeljen u dva dela: teoriju i praktičnu obuku na terenu. Praktična obuka će uključivati savetovanje, pomoć u obezbeđivanju odgovarajuće opreme pre i tokom novinarskog zadatka i psihološku podršku. Pored kurseva, Centar je kreirao i alate podrške koje novinari i medijski radnici mogu koristiti na terenu ili u oblastima u kojima se suočavaju sa kritičnim situacijama, kao što su prirodne katastrofe ili humanitarne krize.

„Bezbednost novinara je ugrožena na mnogo složeniji način nego u prošlosti, i to ne samo u ratnim zonama ili kriznim situacijama. Zbog toga sindikati treba da razviju raznovrsniji i sveobuhvatniji pristup za podršku i obuku medijskih radnika da se nose sa ovim pretnjama“, kaže Nikolaos Karras, predsednik ESIEMTH-a.

Osam institucija i organizacija potpisalo je Memorandum o razumevanju 20. januara 2023. godine, uključujući Opštinu Solun, Univerzitet Aristotel u Solunu (AUTH), Savez novinara Makedonije i Trakije (ESIEMTH), Atinsku novinsku agenciju – Makedonska novinska agencija ( ANA-MPA) i grčki javni emiter (E.R.T.).

U maju 2023. godine, Centar će održati prve kurseve obuke u okviru drugog izdanja Škole za obuku o bezbednosti novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend