17. sep 2019.

Novinara Indexa jutros strpali u ćeliju zbog pjesmice na Twitteru, sad je pušten

INDEXOV novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, kažnjen je novčanom kaznom od 200 njemačkih maraka, odnosno 754 kune.

Za pjesmicu „Govna Velebita“, satiričnu preradu pjesme „Vilo Velebita“, presuda će biti izrečena za tri dana.

Duhaček je pušten, a ispred suda se obratio medijima. Kazao je kako su ga jutros zatvorili u ćeliju.

„Bilo je jako bizarno. Trebao sam letjeti za Njemačku, mene su na Plesu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti neki optužni prijedlozi. Tamo sam čekao nekih sat, sat i pol“, počeo je Duhaček, kojemu je pobjegao let.

„Iz zračne luke su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhićen a da mi to nitko nije rekao“, kaže Duhaček koji je rekao da su ga pitali nekoliko pitanja.

Razlog je, ispričao je, bilo to što je lani na Twitteru napisao ACAB.

„Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju ‘Vile Velebita’ koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva“, kaže Duhaček.

„Čudno je, Hrvatska je postala država da vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi i završiš iza rešetaka“, kaže Duhaček.

Kaže da nije istina da se nije odazvao pozivu policije

Rekao je da nije istina da se nije odazvao policijskom pozivu, a što je policija navela u priopćenju. To je, napisali su u policijskom priopćenju, bio razlog uhićenja.

„Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim“, rekao je Duhaček.

Policija je, podsjetimo, u popodnevnom priopćenju napisala kako se Duhaček nije odazvao pozivu te da je zbog toga priveden. Isto je ponovio i ministar Božinović.

Brojne reakcije

U međuvremenu su počele stizati brojne reakcije domaćih političara, a javio se i HND koji je najoštrije osudio privođenje novinara. Duhaček je, napisali su, zbog objava na društvenoj mreži uhićen poput okorjelog kriminalca.

Jutros priveden

Podsjetimo, Gordan Duhaček jutros je priveden u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Duhaček je jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija. Sinoć je sam otišao u policijsku postaju u Heinzelovoj kako bi se ondje dogovorio oko detalja. Danas je, naime, trebao ići na službeni put izvan Hrvatske. No policajci su ga jutros dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci i priveli.

Duhaček je priveden zbog dvije objave na svom Twitteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a druga prije nekoliko tjedana.

Priveden zbog objava na Twitteru

U prvoj je usput spomenuta kratica ACAB.

Drugi sporan tvit je satirična obrada pjesme „Vilo Velebita“.

„Ispričao je i kako su ga na podu poprskali suzavcem te kako su ga u policijskom automobilu govorili da mu se ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i sl.“ Nedajbože da se itko opire sistemu. ACAB!“, napisao je Duhaček u srpnju 2018. godine na Twitteru.

Riječ je bila o policijskoj intervenciji u jedan zadarski fast food, a o čemu se tih dana intenzivno pisalo.

Drugi sporan tvit je, kako smo spomenuli, Duhačekova satirična obrada pjesme „Vilo Velebita“, a koju je na svom Twitteru preimenovao u „Govna Velebita“.

Duhaček je pjesmicu na Twitteru objavio u kolovozu, a odmah je tada prijavljen.

„Domoljubi su me zbog persiflaže „Vile Velebita“ prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim „slučajem“. Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan. Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije. Ah, domoljubna je glupost beskonačna“, napisao je Duhaček tada.

Ovo je sporna pjesma koju je prije otprilike mjesec dana na Twitteru objavio Duhaček.

Govna Velebita

Oj ti govno, govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko,
Tvoja slava jeste nama sveta,
Tebi Hrvat kliko:
Ti govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Fekalije, govnovito smeđe,
Ja ljubim tvoje smrade.
Ljubim tvoga opojnoga prdeža,
I onoga ličkoga rukovanja.
Ti govno Velebita
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend