17. sep 2019.

Festival S.U.T.R.A. posvećen veštačkoj inteligenciji i lažnim vestima

Muzej nauke i tehnike do 23. septembra, predstavlja Festival S.U.T.R.A. 2019, posvećen spoju nauke, tehnologije i umetnosti

Ovogodišnje izdanje, pod motom „U ime algoritma“, posvećeno je aktuelnim visokotehnološkim temama i fenomenima – veštačkoj inteligenciji i lažnim vestima. Kroz forme izložbe, razgovora i radionice, za vreme festivala su iz različitih uglova i perspektiva istraživane navedene teme, od naučnih  i umetničkih istraživanja, pa sve do umetničkih i naučnih vizija, i to kako i na koji način one menjaju i usmeravaju našu stvarnost, naše S. U. T. R. A.

Autor, selektor i osnivač Festivala je kustos Muzeja nauke i tehnike Ivan Staniću katalogu festivala kaže:

„Krećemo se u hibridnom prostoru, između `oflajn` i `onlajn` stvarnosti. Svakodnevno funkcionisanje je skoro nemoguće zamisliti bez upotrebe različitih uređaja poput računara, `pametnih` telefona, laptopova, tableta i sl. Iza svakog od pomenutih uređaja – računarskog programa, softvera, aplikacije, veštačke inteligencije, svega što se dešava u digitalnim uređajima – nalaze se algoritmi. Algoritmi su u osnovi svega što danas određuje digitalni svet i velikim delom upravlja našim okruženjem. Preko uređaja konzumiramo i sopstvenu stvarnost: komuniciramo, informišemo se, učimo, plaćamo – živimo. Na taj način ostvarujemo dobrobit na različitim nivoima. Međutim, razvoj tehnologije često ide brže nego što uspevamo da iskoristimo sve njene blagodeti. Posledice su smanjenje pažnje, bes bez dijaloga, deca zavisna od tehnologije, polarizacija demokratije, pretvaranje naših života u nadmetanje za `lajkovei aktivnosti na društvenim mrežama. Ako je duhovno putovanje smisao života, čini se da za njega nema više ni prostora ni vremena. Sa svim tim ekranima, kamerama i senzorima napustili smo prostore za razmišljanje i naši izbori sada postaju stvar odluke algoritama – veštačke inteligencije. Umesto ljudi sa telom, ličnom istorijom i imenom postajemo statistički podaci. Budućnost i ljudska stvarnost se pretvaraju u algoritamske strukture.

Tokom trajanja Festivala, posetioci Muzeja su aktivno uključeni u njegove programe jer je ideja Festivala da pasivne posetioce pretvori u aktivne učesnike. Festival pruža nove perspektive koje su neophodne za razvoj pojedinaca i društva, postavljajući pitanja, kritikujući, pružajući odgovore, provocirajući i motivišući. U isto vreme istražuje preplete tehnologije, umetnosti, nauke i društva, sa naglaskom na njihovoj simbiozi i složenosti međusobnih odnosa. Otuda je i logično prisustvo umetnika, naučnika i naučnih institucija na jednom mestu, u zajedničkoj misiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend