12. avg 2022.

Premijer nam crta mete

Pritisci kojima smo svakodnevno izloženi od strane premijera Abazovića, njegove partije i njima bliskih struktura, sada već mogu da ugroze naš rad, ali prije svega ličnu bezbjednost članova redakcije M porala.

Snimak ekrana, TV Vijesti

Redakcija M portala obratila se danas otvorenim pismom ambasadama i predstavništvima međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, kako bi ih upoznala sa atmosferom linča koju prema našem mediju stvaraju predsjednik Vlade Crne Gore, njegova politička partija, njihovi funkcioneri i djelovi medijskog i nevladinog sektora.

Tekst pisma prenosimo integralno.

M portal je počeo sa radom 13. jula 2022. godine, sa jasnom vlasničkom strukturom, registracijom, zaposlenima, uredničkom koncepcijom, opremom i svim onim što je svakom mediju potrebno za rad. Već dan kasnije, na sjednici Vlade, premijer Abazović nas je nazvao „kvazi portalom“ i „ljudima koji imaju nešto fašističko u sebi“. Od tog dana radimo neprekidno pod pritiskom vlasti, njihovim svakodnevnim prijetnjama tužbama i zatvaranjem, a premijer se čak nije libio da nam zaprijeti i Specijalnim državnim tužilaštvom. Predsjednik Vlade se svakodnevno uporno trudi da nas dovede u vezu sa raznim kriminalnim klanovima i pojedincima koje on smatra svojim ličnim neprijateljima, kao i sa prijetnjama koje dobija. Mada je ministar unutrašnjih poslova u Abazovićevoj Vladi, Filip Adžić, potvrdio da nema nikakvog organizovanog pokušaja ugrožavanja bezbjednosti premijera, Abazović već mjesec dana bez prestanka pokušava da M portal stavi u kontekst navodne hajke protiv njega.

M portal se po uređivačkoj politici i konceptu ne razlikuje od drugih crnogorskih medija. Pridržavamo se standarda profesije i trudimo se da čitaocima prenesemo svaku informaciju do koje dođemo, uz provjere i, kad god je to moguće, dokumentovan materijal. Teme kojima se bavimo ne razlikuju se bitno od tema koje su zanimljive ostalim medijima. Tokom proteklih mjesec dana, otkad M portal radi, objavili smo niz intrigantnih, dokumentovanih, informacija koje su, u različitim formama, tokom proteklih 20 godina objavljivali ili se njima bavili apsolutno svi mediji u Crnoj Gori i regionu. Informacije koje smo objavili kao provjerena saznanja od više izvora, pokazale su se kao tačne (od najavljenih hapšenja, preko termina potpisivanja Ugovora sa Crkvom Srbije, do smjene direktora JP „Aerodromi Crne Gore“). Redakcija M portala zaista ne može da utiče na to šta će se od toga dopasti vladajućoj partiji i njihovom lideru i sigurno neće birati informacije koje su dopadljive ovoj ili onoj političkoj strani, već će nastaviti da objavljuje isključivo ono za šta procijenimo da je interes javnosti da zna.

Pritisci kojima smo svakodnevno izloženi od strane premijera Abazovića, njegove partije i njima bliskih struktura, sada već mogu da ugroze naš rad, ali prije svega ličnu bezbjednost članova redakcije M porala. S obzirom na to da je već jasno da će se premijerovo crtanje meta kompletnoj redakciji M portala nastaviti i pojačavati, ovim pismom želimo da vas upoznamo sa situacijom u koju nas dovodi vladajuća partija, kao što su to činili, i dalje čine, i sa čitavim nizom drugih medija kojima je premijer Abazović do sada već prijetio gašenjem i tužbama (Gradska TV, portal CDM, dnevni list Pobjeda…).

Sigurni smo da ovakvo ponašanje i maltretiranje medija i novinara ne doprinosi ni medijskom pluralizmu, ni jačanju medijskih sloboda, a definitivno nije civilizacijski model ponašanja koji pripada zemlji članici NATO-a i budućoj članici Evropske Unije. Ne želimo ovom prilikom da nabrajamo konvencije i članove zakona koje Abazović i njegova partija svakodnevno krše u svom ličnom obračunu sa medijima, već želimo da vam saopštimo suštinu – M portal, koji postoji svega mjesec dana, kao i članovi naše redakcije, nalaze se pod svakodnevnim brutalnim prijetnjama, pritiscima, uvredama i ad hominem napadima predsjednika Vlade, njegove partije, njihovih funkcionera, kao i medijskih i nvo struktura bliskih vlasti.

Premijeru smo to već saopštili, koristimo priliku da saopštimo i vama: nijesmo uplašeni i nastavićemo da radimo svoj posao u skladu sa našom uređivačkom politikom i profesionalnim standardima. Ipak, na vrijeme želimo da delegiramo odgovorne adrese za bilo kakvu neprijatnost koja bi se mogla dogoditi u narednom periodu, jer u zemji kakva je Crna Gora danas, sve je dozvoljeno kada ohrabrenje dolazi iz izvšrne vlasti, u to se uvjeravamo svakog dana.

Uz otvoreno pismo, ambasadama i predstavništvima međunarodnih organizacija u Crnoj Gori dostavljene su izjave premijera Abazovića koje se odnose na M portal.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend