26. nov 2022.

Preminuo legendarni TV voditelj Saša Zalepugin

Saša Zalepugin  jedan od najpopularnijih televizijskih voditelja u bivšoj  zajedničkoj državi, uz čiji lik i glas su se provodila nezaboravna nedeljna popodneva  u emisijama „Nedeljno popodne“ i „Sastanak bez dnevnog reda“ preminuo je u 91 godini života, potvrdila je njegova supriga Tihana Harapin Zalepugin, koja se na Fejsbuku od njega oprostila rečima : „Zbogom dušo moja, jedno moje – čekaj me“

Snimak ekrana, HRT

Od 1971. bio je urednik Zabavnog programa RTZ-a te je počeo uređivati i voditi „Nedjeljom popodne“, emisiju koja je ušla u televizijsku istoriju  Jugoslavije kao  prototip mozaično-zabavne emisije, koja možda i do danas nije nadmašena s obzirom na standarde koje je Zalepugin imao, piše Jutarnji list.

Pre tačno 40 dana doživo je moždani udar i od tada se nalazio na jedinici intenzivne nege na zagrebačkom Rebru.

Nije hteo da ugosti političare, pa je ostao bez emisije

Index.hr podseća na tajni recept Saše Zalepugina u oblikovanju  Nedeljnog popodneva, kao i na to da nije želeo da mu u emisiji gosti budu političari.

„Htio sam napraviti nešto dobro, trajno. Rekao sam: ‘Dajte mi taj termin od četiri sata’, a oni odgovorili: ‘Jesi li ti lud? Sam sebi ideš jamu kopati, nitko to neće gledati.’ Napravio sam mozaičnu emisiju u kojoj sam imao 40 do 50 priloga, svaki po pet minuta. Svega je unutra bilo i u tome je tajna“, otkrio je.

Nedjeljno popodne sastojalo se od muzičkih numera, stranih videospotova, reportaža, intervjua, ali su posebnu popularnost imali humoristički skečevi komičara Dejva Alena i Benija Hila, preuzeti iz njihovih emisija sa britanskih televizija.

Zalepugin je imao priloge o svemu, iz raznih zemalja. Dobijao je agencijske vesti sa svih strana sveta, ali je otkrio kako su ih tada zanimale samo one koje su veličale Jugoslaviju.

Nakon što  je emisija postala jedna od najpopularnijih, pokušali su ga nagovoriti da u njoj ugosti političare, ali Zalepugin je to odbijao, zbog čega su mu  oduzeli emisiju. Usledile su tri godine čekanja.

Za to vreme radio je kod Angela Miladinova emisije raznih vrsta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend