05. jul 2018.

Protest policijskoj upravi Ljubuški zbog napada na novinare portala Bljesak

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Policijskoj upravi Ljubuški i njenom zapovjedniku Tomi Šariću, zbog prijetnji novinarima, njihovog uznemiravanja i onemogućavanja da profesionalno i sigurno izvještavaju sa protesta demobiliziranih boraca, održanih u ponedjeljak na graničnom prijelazu Bijača.

Zapovjednik Tomo Šarić je pokušao zabraniti novinarima da snimaju i uzimaju izvaje od sudionika protesta, te zaprijetio kako će i novinare označiti organizatorima tog skupa i odgovornima za blokadu saobraćaja u blizini graničnog prijelaza. Zapovjednik Šarić se naročito brutalno ophodio prema novinarskoj ekipi portala Bljesak.info, prijeteći da će im oduzeti sav novinarki materijal, a protiv novinara podnijeti prekršajne prijave.

Upravni odbor BH novinara smatra kako je nedopustivo ponašanje zapovjednika Tome Šarića, da ono izlazi izvan okvira zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika prema novinarima i medijima, koji imaju pravo snimati i izvještavati sa događaja od značaja za javnost, uključujući i proteste demobiliziranih boraca. Istovremeno, ovaj postupak predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, kao i pravo na siguran i dostojanstven rad novinara – zaštićenih bh. zakonima i međunarodnim dokumetima. S tim u vezi, Upravni odbor BH novinara podsjeća zapovjednika Šarića kako se u Pravilima OSCE za policiju u ophodjenju sa medijima izričito naglašava kako se „policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“, kao i to da „novinari imaju pravo fotografirati, snimati, praviti bilješke, promatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Ljubuški svim novinarima i medijima koje je jučer neprimjereno napao Tomo Šarić, a od Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona traži efikasnu istragu ovog slučaja i poduzmimanje zakonom propisanih sankcija prema bahatom policijskom zapovjedniku.

Upravni odbor BH novinara

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend