26. maj 2022.

„Punoljetstvo ubistva Duška Jovanovića crna mrlja CG“

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je nadležne, a posebno Tužilaštvo i novog glavnog specijalnog tužioca, da svoju posvećenost dokažu na rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića, bez čega, kako su ocijenili, "ne može biti ni suštinskog napretka u uspostavljanju vladavine prava u Crnoj Gori".

„Ni punih 18 godina od ubistva direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista ‘Dan’, Duška Jovanovića, nadležne institucije nijesu dale adekvatan odgovor o svim počiniocima, ali i nalogodavcima ovog gnusnog zločina“, podsjeća koordinator za razvoj CGO Damir Nikočević.

Ističe kako je spirala nasilja nad novinarima dramatično počela te 2004. godine.

„A ni nakon 18 godina, novinari ne mogu slobodno i bezbjedno obavljati svoj posao. Iako je trend napada na novinare u 2022. manji u odnosu na 2021. godinu, nadležni organi ne pristupaju na sistematičan način osiguranju zaštite slobode medija, a samim tim i ni podršci razvoju medijskog pluralizma“, istakao je on.

Nerasvjetljavanjem tog zločina se, upozorava, ostavlja prostor za eventualne buduće radnje protiv slobodne riječi.

„Na to opominju i brojni domaći i međunarodni izvještaji, koji slučaj Duška Jovanovića kontinuirano drže u fokusu analize medijske sfere u Crnoj Gori. CGO podsjeća i na prošlogodišnje nalaze istraživanja ‘Kako građani i građanke vide medije u Crnoj Gori?’ koje je pokazalo da veliki procenat građana – 38.5% smatra da su novinari i imovina medija u Crnoj Gori ugroženi“, podsjeća Nikočević.

U Crnoj Gori se, ukazuje Nikočević, i danas „teško uvažava činjenica da novinari predstavljaju glas javnosti, kao i da čine tzv. četvrtu granu vlasti čija je uloga preispitivanje odluka izabranih predstavnika, a sve u javnom interesu“.

„Ipak, ohrabruje odluka Skupštine Crne Gore, od decembra 2021. godine, da usvoji izmjene Krivičnog zakonika tako što je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara. To može doprinijeti jačanju bezbjednosti medijskih poslenika, ali i smanjivanju autocenzure koja je, takođe, značajno uticala na pad kvaliteta izvještavanja“, kazao je Nikočević.

Stoga iz CGO-a pozivaju Vladu Crne Gore i Tužilaštvo da ulože maksimalan napor u razrješavanje ovog ubistva, ali i svih slučajeva napada na novinare i imovinu medija, „jer bez toga nema napretka u demokratskoj konsolidaciji društva, niti u procesu evropskih integracija Crne Gore“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend