20. jul 2023.

SafeJournalists: Snimatelj TV 24 iz Severne Makedonije verbalno i fizički napadnut

Snimatelj TV 24 Ivan Kamčev juče je verbalno i fizički napadnut i oštećena mu je oprema dok je pokušavao da snimi saobraćajnu nesreću na putu Gradsko-Prilepin u Severnoj Makedoniji.

Dok se vraćao sa snimanja sa kolegom sa MRTV-a, Ivan Kamčev je bio svedok saobraćajne nezgode na putu Gradsko-Prilep kod opštine Rosoman. U pokušaju da dokumentuje događaj, kamerman Kamčev je verbalno, a zatim i fizički napadnut, pri čemu mu je oštećena oprema za snimanje.

„Samo što sam počeo da snimam, osoba mi je prišla i počela da zove novinare izdajnicima, da oni samo traže neka prava i obraćaju se uvredljivim rečima. Nekoliko puta je zamahnuo prema meni i jednom je uspeo da udari u postolje i ošteti kameru”, rekao je Kamčev u telefonskom razgovoru sa Udruženjem novinara Makedonije (UNM).

Slučaj je prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova SVR Veles i, kako je rečeno UNM-u, preduzeti su određeni koraci za njegovo rešavanje.

„Nasilje nad novinarima i snimateljima je neprihvatljivo. Želim da istaknem da je, prema novim izmenama i dopunama člana 139. Krivičnog zakonika, koji je na snazi u zemlji, napad na novinara ili medijskog radnika u vršenju stručnih poslova krivično delo za koje su Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno javno tužilaštvo dužni da postupaju po službenoj dužnosti”, rekao je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže i izvršni direktor UNM-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojom članu UNM i poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji da sprovedu brzu istragu i pronađu i kazne napadača na medijskog radnika.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 19.07.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend