20. jul 2023.

Reporteri bez granica: Oteti ukrajinski novinar Dmytro Khyliuk je živ

Ukrajinski novinar Dmytro Khyliuk, kojeg su, kako navode Reporteri bez granica (RSF) oteli ruski vojnici u martu 2022. godine, još je živ, prema najnovijim informacijama do kojih je došla organizacija.

Ruske vlasti poriču da ga drže, ali RSF ističe da ima dokaz o njegovom prisilnom nestanku i prebacivanju u zatvor kod Moskve.

Reporteru ukrajinske novinske agencije UNIAN, koji je uhapšen u bašti svoje porodične kuće kod Kijeva manje od dvije sedmice nakon što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu, RSF je ušao u trag nakon nekoliko mjeseci istraživanja.

Prema informacijama kojima raspolaže RSF, on je oko 13. maja 2023. odveden iz istražnog pritvora u Novozibkovu, malom gradu na krajnjem jugoistoku Rusije, nakon što je bio u pritvoru u ovom zatvoru više od godinu, bez, naglašava RSF, ikakvog pravnog osnova za to. To je RSF, dodaje organizacija, utvrdio na osnovu nekoliko neobjavljenih izvještaja koji potvrđuju da je bio u pritvoru.

Prebačen je u jedan od zatvora u Vladimirskoj oblasti, koja se nalazi nekoliko stotina kilometara istočno od Moskve. RSF podsjeća na poruku koju je poslao svojoj porodici početkom juna u kojoj piše: „Dobro sam. Volim te. Reci UNIAN-u da sam u zatvoru u Rusiji“.

Prema izvorima RSF-a, Khyliuk je dvaput viđen u novom zatvoru krajem maja.

„Iskazi izvora su dodatni dokaz da je ovaj novinar zarobljenik u Rusiji, iako su ruske vlasti do sada negirale da ga drže ili da su pokrenule bilo kakav pravni postupak protiv njega“, navodi RSF.

„Zadržavajući ovog ukrajinskog novinara koji nije počinio nikakav zločin, Rusija nastavlja da krši Ženevsku konvenciju. Korištenje civila kao ratnog plijena za izvlačenje informacija ili ispiranje mozga još je jedan od dugačke liste zločina koje je Rusija počinila od početka rata. Dmytro Khyliuk je sada državni talac. Trebalo bi ga pustiti bezuslovno”, izjavio je Arnaud Froger, šef Istražnog deska RSF-a.

Vladimirska oblast ima 14 pritvorskih centara, dodaje RSF, a prema informacijama kojima raspolažu, dodaju da se Khyliuk nalazi u kaznenoj koloniji broj 7 (IK-7) kod Kovrova ili broj 6 (IK-6) u Melekhovu. RSF dodaje da je zatvor pod „vrlo visokom sigurnosti sa groznom reputacijom“. Posljednjih godina postao je poznat po prisustvu Alekseja Navaljnog, jednog od vodećih političkih protivnika predsjednika Rusije Vladimira Putina. Izvor RSF-a je naveo da je od bivših ruskih zatvorenika saznao da su tamo zatvoreni i Ukrajinci.

Prisustvo ukrajinskih zatočenika u IK-7 potvrdila su RSF-u dva vojnika koji su tamo bili zatočeni i koji su nedavno pušteni na slobodu. Međutim, nisu mogli potvrditi Khyliukovo prisustvo u ovom zatvoru, u kojem se nalazi 1.200 zatvorenika. Procijenili su da se tamo nalazi najmanje 300 ukrajinskih vojnika i civila.

„Uslovi u IK-7 vjerovatno nisu tako loši kao u IK-6, ali je jedan od intervjuisanih vojnika prijavio nekoliko slučajeva ugriza pasa, elektroškova i uskraćivanja hrane koji mogu biti toliko ozbiljni da zatočenici izgube svijest“, navodi RSF, dodajući da je u prosjeku oko 15 pritvorenika strpano u ćelije predviđene za osam.

Ukrajinci nemaju kontakt sa ruskim zatočenicima i premještaju se u nove ćelije otprilike svaka dva mjeseca, navodi RSF, i dodaje da im se nameće čitanje propagandnih knjiga koje prikazuju Ukrajinu kao zemlju koju vode nacisti, ili pjevanje ruskih patriotskih pjesama. Takođe, organizacija dodaje i da se većina pritvorenika smatra „svjedocima”, što znači da se protiv njih ne podižu zvanične optužbe i da nemaju pristup advokatu.

Prema podacima ICRC (Međunarodni komitet Crvenog križa), 10.000 ljudi vodi se kao nestalo, a sumnja se da ih drži Rusija. Ukrajinske vlasti procjenjuju da je najmanje 25.000 ukrajinskih civila u zatočeništvu, a neki su, poput Dmytra Khyliuka, zadržani više od godinu dana.

Rusija se, prema RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija, nalazi na 164. od 180 mjesta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend