17. jun 2021.

Suspendovana voditeljica BHRT-a koja je u vijestima Armiju RBiH nazvala „takozvanom“

Protiv voditeljice Zorice Jorgić pokrenut je i disciplinski postupak

Snimak ekrana, YT

Voditeljica vijesti BHT1, Zorica Jorgić, te urednica u informativnom programu ove televizije, Gordana Dragutinović Mutić, suspendovane su do daljnjeg sa svojih poslovnih pozicija.

Ovakvu odluku donio je generalni direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, nakon što je u javnosti prije nekoliko dana počeo kružiti videosnimak voditeljice Zorice Jorgić koja je, vodeći vijesti, Armiju Republike Bosne i Hercegovine oslovila sa „takozvana“.

Također, protiv Jorgić i Dragutinović Mutić je pokrenut i disciplinski postupak.

– Razlog pokretanja disciplinskog postupka i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u.

Objavljivanjem informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. juna došlo je do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine “takozvanom”.

Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. BHRT-a neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a, navodi se u saopštenju.

Karamehmedović je dao nalog da se ispita i odgovornost urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, te će se o tome javnosti očitovati narednih dana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend