09. okt 2018.

Tena Perišin: Novinari nam još uvijek trebaju

O stanju u novinarstu u Studiju 4 razgovarali smo s prof.dr.sc. Tenom Perišin s Fakulteta političkih znanosti. Ovu prigodu iskoristili smo kako bi joj čestitali na državnoj nagradi koju je dobila za popularizaciju i promidžbu znanosti. Popularizaciji znanosti doprinijela je svojim radom u novinarstvu kao i mnogim projektima na kojima je bila angažirana.

Tena Perišin voditeljica je projekta Televizije Student. Iznimno je zadovoljna tim projektom. Osim što emitiraju na svom kanalu, studenti pet dana u tjednu na HRT4 emitiraju svoje petnaestominutne emisije. Tu pokušavamo pokazati ono najbolje što su studenti napravili. Tu ima dosta jakih reportaža, priča s kojima bi se ponosili i novinari s puno više iskustva, kaže Tena Perišin.

Nije zadovoljna stanjem u medijima. Čini joj se da su izgubili vjerodostojnost. Često nedostaju odgovori na 5+1 osnovnih pitanja (riječ je o pravilu 5W/H – odgovori na pitanja tko, što, gdje, kada i zašto te kako). Izrazito je kritična prema portalima. Očekivala sam da će pojava portala, društvenih mreža donijeti bolje novinarstvo i da ćemo na portalima dobiti više informacija, pozadinu, kontekst… No, dogodilo se da zapravo imamo samo niz dramatičnih senzacionalističkih naslova, izjavila je profesorica te dodala: Kad se probudite ovako na praznik, mislite da je svijet jedno užasno mjesto.

Govorila je i o pojmu klinike za medije kojeg je uveo Eric Newton s Walter Cronkite School of Journalism. Ako postoje sveučilišne klinike u kojima se spašavaju ljudi, zašto ne bi na takav način liječili novinarstvo, izjavila je profesorica Perišin, te dodala da tu vidi suradnju jakih sveučilišta i jakih javnih televizija.

Profesorica je rekla kako je u zemljama zapadne Europe, skandinavskim zemljama, SAD-u… raširen trend tzv. konstruktivnog novinarstva. To je trend vraćanja osnovnim vrijednostima novinarstva. To je novinarstvo koje uz odgovore na onih 5+1 osnovnih pitanja, daje i rješenja. Mislim da publika traži više, izjavila je Tena Perišin te zaključila – novinari nam još uvijek trebaju.

I.M.


Video prilog HRT-a pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend