24. sep 2021.

Tržište influensera u Hrvatskoj vredi 6,9 miliona evra

Tržište influensera na društvenim mrežama, na Instagramu, YouTube i TikToku, u Hrvatskoj je prošle godine vredelo 6,9 miliona evra, sa trendom rasta u ovoj godini, pokazuju podaci Nielsena predstavljeni na Weekend Media Festivalu u Rovinju.

Kako je predstavio Dominik Beber, glavni urednik Joomboosa (24 sata), tržište influensera samo na Instagramu u Hrvatskoj vredelo je prošle godine dva miliona evra, na TikToku 400.000 evra, a na YouTube 4,5 miliona.

On je istakao da u Hrvatskoj postoji 30.500 influensera, odnosno naloga na YouTube, Instagramu i TikToku koji imaju više od hiljadu pratilaca. Među njima 14.900 je samo na TikToku.

Od “top 500” influensera na Instagramu prošle godine 40% njih je imalo sponzorisane objave, dok je na TikToku taj procenat 20,8.

Beber je na Weekend Media festivalu napomenuo da trenutno Instagram ima 1,4 milijarde korisnika u svetu, a TikTok 1,1 milijardu, ocenivši tu mrežu kao najbrže rastuću “video sharing” platformu.

Među korisnicima TikToka, dodao je, 42 odsto korisnika je između 13 i 16 godina.

On je podsetio na podatke da generacije zet i alfa u 96 odsto koriste društvene mreže barem jednom sedmično, a 91 odsto njih svakodnevno. Među njima i dalje je najpopularniji YouTube, potom Instagram, TikTok, a Fejsbuk je na četvrtoj poziciji.

Svega dva odsto dece i mladih ne koristi uopšte društvene mreže.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend