24. sep 2021.

Direktorka dečje bolnice dala ostavku pošto je tražila zabranu pisanja o sebi

Direktorka zagrebačke Poliklinike za zaštitu dece i mladih Gordana Buljan Flander je putem medija podnela ostavku na tu poziciju pošto se našla na udaru kritika zbog zahteva da se sudski zabrani pisanje portala H-Alter o njoj i Poliklinici.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je ranije danas da će smeniti Upravno veće Poliklinike i pokrenuti kontrolu u toj ustanovi pošto je objavljeno da je na zahtev Buljan Flander sud zabranio hrvatskom portalu objavljivanje tekstova o njoj i Poliklinici koja je u nadležnosti Grada Zagreba.

Tomašević je objasnio da ne može da smeni direktorku, ali može Upravno veće.

Buljan Flander je večeras tokom gostovanja na Novoj TV poslala poruku Tomaševiću da podnosi neopozivu ostavku, jer nema njegovo poverenje.

Ona je ranije danas novinarima rekla da je portal H-alter pisao neistine o njenom radu i da je zato tražila sudsku zabranu pisanja, ali da bi, da je znala da će biti toliko puno negativnih reakcija, tražila neko drugo rešenje.

Neprofitni portal H-Alter proteklih nekoliko meseci objavio je seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom „Sistem za zaštitu ili zlostavljanje dece?“ u kojima se problematizuje rad Gordane Buljan Flander i ustanove na čijem je čelu.

Sud je zabranio dalje objavljivanje tekstova, što je izazvalo oštru osudu strukovnih udruženja, medija, ali i vlasti i opozicije.

Hrvatsko novinarsko društvo saopštilo je da je reč o skandaloznom rešenju suda ocenivši da je hrvatsko pravosuđe posegnulo za dosad neviđenom cenzurom.

Upozoreno je da je reč o opasnom pokušaju cenzure „unapred“, zabrani pisanja o određenoj osobi i nedopustivom ućutkivanju medija.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da će tražiti izjašnjavanje Uprave i osnivača Poliklinike i će se nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima iz nadležnosti zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva.

Portal H-alter je u proteklih nekoliko meseci objavio niz istraživačkih tekstova novinarke Jelene Jindre koja je posle brojnih susreta s majkama kojima se oduzimaju deca u brakorazvodnim parnicama i dodeljuju i nasilnim očevima, probematizovala rad Poliklinike.

Posebno je sporna teorija „otuđenja od roditelja“, odnosno optuživanje jednog roditelja da manipuliše detetom da bi ga okrenuo od drugog roditelja, i dete se dodeljuje tom drugom roditelju.

Prema pisanju portala, Poliklinika je predvodnik te sporne teorije koju kao dijagnostički kriterijum nije priznala Svetska zdravstvena organizacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend