13. jun 2021.

Ugroženi srpski mediji na Kosovu, nesaradnja sa vlastima najveći problem u radu

U kom stepenu su srpski mediji na Kosovu otvoreni za određene teme i različita mišljenja i kako mogu da doprinesu diskusiji i dijalogu u društvu, cilj je nedavno objavljenog istraživanja civilnog društva.

Ističe se da postoji otvorenost medija da iznose probleme i kritike, međutim, navodi se da je glavni problem u izveštavanju nesaradnja sa predstavnicima lokalnih ali i centralnih vlasti.

Tu se navode problemi poput nedavanja izjava, za čak i najjednostavnije teme, izbacivanje sa mejling liste, ili da institucije šalju pozive za događaje na koja se ne mogu postavljati pitanja.

„Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak su nas skinuli čak sa mejling liste, mi više od njih ne dobijamo ni saopštenja, koja su ranije uredno slali, šta je razlog tome – ja ne znam. Od kada je Goran Rakić stupio na dužnost ministra za zajednice i povratak, mi smo prestali da dobijemo informacije iz tog ministarstva“, kaže Zorica Vorgučic sa RTV KiM.

Osim sa institucijama, postoji i problem sa neotvorenošću građana.

„Ako vas percipiraju kao ‘opozicioni’ medij, čak će i građani izbegavati da iznose svoje probleme dok im taj problem zaista ne postane nerešiv da nemaju izbora osim da se obrate medijima. Čak znam da se dešavalo da građani koji pokušavaju da reše problem sa institucijama, njih ucenjuju time da će otići u taj konkretni medij koji je opozicioni“, ističe Milica Andrić iz organizacije „Nove društvene inicijative“.

Tokom istraživanja ispitana su oko 600 sagovornika i održane tri fokus grupe u kojima su učestvovali građani, novinari i predstavnici nevladinih organizacija.

Istraživanje je pokazalo da građani u poređenju na srpske medije na Kosovu najviše veruju beogradskim medijima.

„Kada su građani pitani za poverenje, ono što je meni iznenađenje bilo je da u stvari veće poverenje građani iskazuju medijima iz Srbije. 50 odsto građana navodi da ima poverenje u medije iz Srbije, a 22,8 njih da ima potpuno poverenje“, kaže autorka Snežana Đapić.

Novinarke su podsetile i na napade na novinare tokom prošle godine, kako iz srpskih tako i iz albanskih redakcija, te da je Kosovo palo na listi indeksa sloboda.

Video prilog N1

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend