31. jan 2022.

Zašto u Hrvatskoj podcasti nisu hit kao u svijetu? (VIDEO)

Kada retke medija puni skandal vezan uz jednog podcastera, nema sumnje - ovaj format sadržaja postao je mainstream. U novoj epizodi Netokracija podcasta zato pričamo o svemu što jednog slušatelja, a posebno kreatora podcasta treba zanimati.

Foto: Flickr / Renee Johnson

Kako su vjerojatno neki od vas vidjeli, zadnjih tjedan dana najpoznatiji podcaster na svijetu – Joe Rogan, predmet je spora između Spotifya i pjevača Neila Younga. Njegov podcast na koji Spotify ima ekskluzivu navodno širi dezinformacije, a Neil je odlučio kako ne želi objavljivati svoju glazbu na platformi koja to omogućuje.

Daleko od toga da koristimo priliku razvlačiti sagu koja je već dobila svoj epilog, željeli smo ovom prilikom pričati o podcasting industriji u svijetu i Hrvatskoj.

Pregled domaće i strane podcast scene

Ukupan broj podcasta na svijetu se udvostručio u zadnje dvije godine, a globalno oglašavanje putem ovog formata također bilježi značajan rast. Hrvatska kao i inače kaska. Sponzorstva su skoro nepostojeća, a hrvatski podcasteri još uvijek se drže jednog tipa sadržaja. Ima li nade za nas?

Donosimo vam detalje o podcast publici, sadržajima i prilikama za oglašavanje na podcastima, ali i produkcijskim praksama lokalne scene i kako se mogu poboljšati.

Komentirali smo:

  • Pregled globalne podcast industrije: Koliko raste, koji su najpopularniji formati i žanrovi?
  • Tko je prosječni slušatelj podcasta danas? Gdje, kada i kako ih sluša?
  • Podcast oglašavanje i sponzorstva, što funkcionira, a što ne?
  • Kako je intervju postao sinonim za podcast u Hrvatskoj?
  • Pregled hrvatske scene: primjeri udruga i tvrtki koje imaju svoje podcaste.
  • Savjeti za sve koji žele podcast iskoristiti za uspješan content marketing.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend