02. feb 2022.

90 godina novina u Prijepolju-izdavački podvig lista “Polimlje”

Štampan almanah, jedinstvena poblikacija, koja na 100 strana govori o istoriji novina, ljudima i događajima ovog kraja povodom 90 godina novina u Prijepolju

Foto: Pixabay

Na 100 strana, i uz dinamiku izlaženja  „Polimlja“ jednom sedmično, iz štampe je izašla  jedinstvena publikacija koja je u stvari istorija ne samo novina i dometa novinarstva na ovim prostorima tokom devet decenija u Prijepolju, nego istovremeno i istorija ovog kraja, jer su na stranicama fotografije, priče, informacije, koje ilustruju događaje kroz ovaj dugi period, koji su beležile novine. A one su menjale ime:“Sandžak“, „Raška“, Novi Sandžak“, pre drugog svetskog rata, a potom, od marta 1952.“Glas Polimlja“, pa „Polimlje“.

Tako je publikacija „90 godina novina“ jubilarno izdanje „Polimlja“ a u stvari album, almanah, spomenar,  antologija ili konvolut o novinama, novinarima, ljudima i događajima kroz vreme. Vreme je to koje daje nove dimenzije napisanom, događajima i tumačima. Otuda ideja da se sačini jedan ovakav nesvakidašnji „vremeplov“ novina ovdašnjih, baš kroz ovu nesvakidašnju formu. Jer, ko od nas ne voli da lista albume? Oni služe za podsećanje, oni čuvaju od zaborava, oni pred nama, kao na filmu, odmotavaju sekvence koje čine život.  To je kao spomenar, kao antologija, kao konvolut. Da bi nastao ovaj svojevrsni album novina koga čine stranice novina od 1932. do 2021. godine bilo je potrebno prelistati preko 30.000 stranica „Sandžaka“, „Raške“, „Novog Sandžaka“, „Glasa „Polimlja“, „Polimlja“. Odabrati one „inserte“, one strane koji ilustruju godine, vreme, događaje, ljude koji su oblikovali te godine u ovom gradu ali i društvu uopšte. Zato ova jedinstvena publikacija, ovaj almanah, ovaj spomenar, ovaj album, čini preko 1000 fotografija na stotinu strana. Pravi je to podvig. Zašto? Zato što se cela priča o novinama svela na tri žene koje su skoro tri godine činile redakciju „Polimlja“ i samo zahvaljujući entuzijazmu, upornosti, strasti, „Polimlje“ opstaje i možemo svedočiti o kontinuitetu novina dugom 90 godina.

Promocija ove jedinstvene publikacije čiji je autor novinar Indira Hadžagić, biće 1. februara, na dan kada je pre 90 godina  u Prijepolju iz štampe izašao prvi broj „Sandžaka“, u kraju koji je te 1932. godine imao samo 17 odsto pismenih stanovnika.

Kompletan tiraž biće podeljen čitaocima besplatno, zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo za kulturu i informisanje podržalo ovu ideju i pomoglo u finansiranju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend