14. jun 2023.

Advokat: Milovan Brkić štrajkuje glađu već devet dana, smršao je 13 kilograma

Advokat Stevan Damnjanović izjavio je da novinar Milovan Brkić već devet dana štrajkuje glađu u Okružnom zatvoru u Beogradu i da je njegovo zdravstveno stanje veoma kritično.

Printskrin: Youtube/Slavija Info

Damnjanović je agenciji Beta kazao da je danas posetio Brkića i da ga je zatekao u mnogo lošijem stanju nego pre par dana.

„Brkić već devet dana konzumira samo vodu. Iscrpljen je, ima visok pritisak i smršao je 13 kilograma. Lekari su ga pregledali, uzeli krv na ispitivanje, ali rezultati još nisu gotovi“, rekao je advokat.

Damnjanović ističe da je nedopustivo to što Brkića iz zatvora vode na druga suđenja, iako je on u ovom trenutku životno ugrožen.

„Brkića su već dva puta sprovodili na suđenja koja protiv njega vode predstavnici vlasti, a nadležni sudija je odobrio i odlazak na suđenje koje je zakazano za 16. juli. Veliko je pitanje da li će moj klijent živ dočekati to ročište“, naglasio je advokat i naveo da sud još nije razmatrao žalbu odbrane na određivanje pritvora.

Damnjanović je ponovio da je novinar Brkić u zatvoru napisao testament.

Suđenje vlasniku magazina Tabloid Milovanu Brkiću je zakazano za 30. juni. Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv vlasnika magazina Tabloid Milovana Brkića (66), za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Tužilaštvo je navelo da postoji opravdana sumnja da je Brkić 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta „Srbija protiv nasilja“ pozvao da se silom promeni ustavno uređenje Srbije, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno skupština i predsednik države Aleksandar Vučić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend