11. jun 2020.

Aleksandar Obradović počasni građanin Šapca

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika, dobitnik je ovogodišnje Aprilske nagrade koju dodeljuje grad Šabac u kategoriji Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanja ljudskih prava i sloboda.

N1

On će takođe postati počasni građanin Šapca a ključevi Grada biće mu uručeni na svečanosti u subotu 13. juna.

„Aleksandar Obradović, radnik valjevskog Krušika, uzbunjivač i nadasve hrabar čovek koji je uhapšen jer je ukazao na trgovinu oružjem u koju je umešan i otac ministra policije. Svojim hrabrim postupkom i rešenošću da istraje u borbi za istinu, Aleksandar Obradović je probudio nadu u društvu Srbije. Kako sam kaže: ,,uhapšen je a da ništa nije ukrao, nikog nije prevario i ništa nije slagao“, a sve što je rekao je istina za koju postoje dokazi. Grad Šabac visoko ceni savestan postupak i nesebičnu borbu za istinu Aleksandra Obradovića jer su vrednosti kojima se Obradović rukovodio – principi stabilne i prosperitetne zajednice u kakvu raste Šabac“, saopštila je komisija za dodelu tradicionalne Aprilske nagrade.

Zbog situacije izazvane epidemijom korona virusa, ali i proglašenjem vanrednog stanja 15. marta na teritoriji čitave države, obeležavanje praznika grada Šapca (22. april) i dodela Aprilskih nagrada za 2020. godinu bili su odloženi na neodređeno vreme.

Na sednici održanoj 8. juna, Komisija je odlučila da sem Obradoviću, Aprilsku nagradu dodeli šabačkom muzičkom bendu Goblini i sportskoj porodici Fajfrić, u kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada Šapca.

„Goblini su šabački pank rok bend, koji se na muzičkoj sceni nalazi skoro tri decenije. Postali su prepoznatljiv simbol našeg grada, a sami Goblini, bez obzira gde živeli, radili i svirali, uvek pominju Šabac kao svoj grad i opovrgavaju uvreženo mišljenje da je ograničavajuće baviti se muzikom van prestonice“, navodi se u obrazloženju Komisije, dok za sportska porodicu Fajfrić navode da je, uzimajući u obzir sve sportske uspehe koje su članovi ove porodice postigli u svetu rukometa, nesumnjivo postala najbolji promoter grada Šapca.

Aprilske nagrade grada Šapca za 2020. godinu, nagrađenima će biti dodeljene u sklopu manifestacije otkrivanja spomenika Jevremu Obrenoviću, u subotu 13. juna.

Tribina u Valjevu o herojima aktivizma

Nakon pauze izazvane situacijom u vezi sa virusom kovid 19, Novi Optimizam nastavlja sa organizacijom događaja širom Srbije i okupljanjem svih onih koji aktivno i stvarno deluju u borbi protiv ukidanja slobode i dostojanstva. Prva u okviru serije tribina biće organizovana sutra u Valjevu. Tribina nosi naziv „Nisu zaboravljeni – nisu sami“, i posvećena je herojima građanskog aktivizma – predstavnicima slobodnih medija, lokalnim aktivistima, kao i običnim građanima koji su se pobunili protiv laži, zloupotreba i nasilja koji su postali naša svakodnevica. „Počinjemo iz Valjeva, jer je to grad u kome je Aleksandar Obradović, radnik i uzbunjivač, uprkos svim pritiscima, otkrio čitav koruptivni sistem u fabrici „Krušik“, i postao primer hrabrosti i istrajnog otpora sistemu koji je u proteklih nekoliko godina uspostavljen u Srbiji“, saopštio je Novi optimizam. Pored Obradovića, učesnici tribine su Milan Jovanović, novinar lokalnog portala Žig info iz Grocke, Snežana Čongradin, novinarka Danasa, Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, zatim profesori Čedomir Čupić i Biljana Stojković. Moderatorka tribine je novinarka lista Danas Ljiljana Bukvić. Tribina će se održati u holu Centra za kulturu Valjevo, sa početkom u 19 časova.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend