22. maj 2023.

Autonomija kao korak ka daljem razvoju CINS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za istraživačko novinarstvo – Fondacija (kao izdavač CINS-a) pripremili su predlog izmena Statuta CINS-a koji će i formalno omogućiti redakciji i menadžmentu veću samostalnost i efikasniji rad.

CINS je u prethodnom periodu samostalno donosio uređivačke i poslovne odluke, a sa novim izmenama Statuta dobiće i veća ovlašćenja i ojačati upravljačku strukturu, a sve u cilju rasta i razvoja CINS-a kao nezavisnog i neprofitnog istraživačkog medija.

Konkretno, prema predloženim izmenama Statuta, novi Upravni odbor CINS-a činiće pet članova iz redova nezavisnih stručnjaka u oblasti novinarstva, finansija, medijskog poslovanja i drugog. NUNS će davati saglasnost za izbor većine članova Upravnog odbora, dok će zaposleni u CINS-u dobiti pravo da kandidate za četiri od pet članova tog tela sami predlože. Istovremeno, NUNS će, kao osnivač, ostati garant očuvanja ciljeva sa kojima je CINS inicijalno i osnovan i zadržati pravo da daje ili uskraćuje saglasnost za eventualne buduće izmene Statuta.

Na iste teme će se od zaposlenih u CINS-u tražiti pozitivno zajedničko mišljenje.

NUNS će predložene izmene izneti pred Izvršni odbor NUNS-a u narednih mesec dana.

Podsetimo, CINS je osnovan 2007. godine kao sekcija Nezavisnog udruženja novinara Srbije, sa ciljem da pokaže da je nezavisno novinarstvo po najvišim profesionalnim standardima moguće i u Srbiji. CINS se 2012. godine odvojio kao samostalno pravno lice u okviru Agencije za privredne registre, a vremenom je iz edukativnog centra prerastao u ozbiljan istraživački medij (kome je deo misije da razvija i podržava novinare na početku karijere).

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a

Milica Šarić, upraviteljka CINS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend