22. maj 2023.

Propast novosadskog “Dnevnika”: Niskotiražni “sinonim za laž”

Pod naprednjacima je ovaj pokrajinski dnevni list na srpskom jeziku postao sredstvo za “manipulaciju i primitivnu propagandu” vlasti, tvrdi nekolicina vojvođanskih nevladinih organizacija

Nekolicina vojvođanskih nevladinih organizacija juče je optužila novosadski list “Dnevnik” da je u protekloj deceniji ponovo postao “sinonim za laž, manipulaciju i primitivnu propagandu”. One su navele da se uređivačka politika ovih dnevnih novine na srpskom jeziku u pokrajini vratila u devedesete godine. Tada je ovaj list bio deo Miloševićeve jezive ratne propagande i one usmerene ka “unutrašnjim neprijateljima”. Organizacije kažu da od dolaska naprednjaka na vlast traje “sistematske devastacija” ove medijske kuće.

U saopštenju organizacije podsećaju da je “Dnevnik” nastao za vreme Drugog svetskog rata i da je imao “važnu ulogu u antifašističkoj borbi”. Na početku se zvao “Slobodna Vojvodina”. Kasnije je, za vreme SFRJ, bio medijsko-kulturna imperija, da bi danas postao “niskotiražni sinonim za laž, manipulaciju i primitivnu propagandu naprednjačke vlasti”.

Slavni dani

Podsetimo da je jedan od osnivača “Slobodne Vojvodine” bio Svetozar Toza Marković, da se ona štampala i distribuirala u ilegali i odista bila simbol slobode. Na desetogodišnjicu »Slobodne Vojvodine«, novine su promenile ime.

Za vreme SFRJ medijska kuća “Dnevnik” odista je bila medijsko-kulturna imperija. Izdavala je mnoge časopise koji su se rado čitali širom bivše države, a tada je Novi Sad, zahvaljujući pre svega “Dnevniku”, bio i centar jugoslovenske strip-industrije. Bila je to profitabilna firma, koja je othranila mnoge porodice.

A sada džedži ispred vrata političara i režimskih biznismena, da joj se udeli koji dinar. Zauzvrat, „Dnevnik“ radi šta mu se kaže. Naravno, mnogi štampani mediji su tokom tranzicije i u kontekstu tehnološke revolucije dospeli u krizu, ali “Dnevnik” se pretvorio u karikaturu od novina. I proćerdao ogromne novce i nekadašnjeg nemačkog investitora i vlasnika WAZ-a, koji je iz Srbije pobegao glavom bez obzira, i raznoraznih državnih i paradržavnih fondova.

Profesionalni sunovrat

U saopštenju nevladine organizacije tvrde da postoji bezbroj dokaza profesionalne propasti ovog lista, ali ističu “najnovije dostignuće” “Dnevnikovih” urednika novinara.

“Dok je propalom mitingu Aleksandra Vučića u Pančevu u petak ovaj list posvetio čak dve stranice, istovremeni veličanstveni protest protiv nasilja u Beogradu potpuno je ignorisao, iako je on bio važna vest u mnogim svetskim medijima”, navodi se u saopštenju.

Godinama opozicija u “Dnevniku” može da se pojavi samo u negativnom ili konstruktivno-koalicionom kontekstu, kao u slučaju Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U saopštenju se višedecenijskom direktoru “Dnevnika” Dušanu Vlaoviću i njegovim urednicima poručuje da im građani “neće oprostiti i zaboraviti” što su ovaj list doveli do “potpunog profesionalnog sunovrata”.

“Vojvođanske nevladine organizacije vam poručuju da ćete u istoriji Vojvodine ostati zapamćeni kao osobe koje su strašno ponižavale i građane i svoju profesiju, bivajući beskrupulozne sluge najgorem ljudskom i političkom ološu okupljenom u Srpsku naprednu stranku”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Građanska akcija Pančevo.


N. S.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend