09. dec 2017.

Biševac: Vučić nema jaku opoziciju, pa mu mediji dobro dođu (Video)

Političari u Srbiji, i na vlasti i u opoziiji, ne znaju šta je zadatak medija i kako da se ophode prema medijima i novinarima, ocenila je novinarka lista Danas Safeta Biševac, gostujući u Novom danu TV N1.

U Evropskom parlamentu ove nedelje predstavljen je izveštaj „Kvartalni Medijametar“ o odnosu vlasti i medija uz ocenu da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je najveći problem polarizacija i neprofesionalizan. Taj izveštaj predstavili su Dejan Vuk Stavković i Velimir Ćurguz Kazimir, a događaj je organizovala grupa „Prijatelji Srbije“.

Biševac je rekla da se apsolutno ne slaže sa navodima iz tog izveštaja, uz ocenu da su Vuk Stanković i Ćurguz Kazimir blagonakloni prema vlasti u Srbiji i da su njihovi nalazi u potpunoj suprotnosti sa izveštajem Reportera bez granica.

Reporteri bez granica su, naime, u svom izveštaju ocenili da su medijske slobode ugrožene na celoj planeti, a da je Srbija nazadovala za čak sedam mesta u toj oblasti, te da vlasti u Beogradu finansijski i politički pritiskaju medije, podseća Biševac.

“Mnogo više verujem Reporterima bez granica, nego ovoj dvojici. Pogotovu Dejanu Vuku Stankoviću koji je jedan od omiljenih analitičara vlasti. Velimir Ćurguz Kazimir me je iznenadio, mislila sam da se ozbiljnije bavi medijima, nisam očekivala da stane iza ovakvog izveštaja”, navela je gošča Novog dana.

Biševac je podsetila da se TV N1 i list Danas često etiketiraju kao “američka televizija” i “CIA novine”, što je neprihvatljivo.

“Očigledno je da Aleksandar Vučić nema jaku političku opoziciju, a pošto su njemu potrebni neptijatelji, dobro mu dođemo mi mediji koji se trudimo da se profesionalno bavimo poslom”, smatra novinarka Danasa.

Ističe da Danas nije opozicioni, već profesionalni medij koji je loša iskustva imao i sa političarima koji nisu na vlasti.

“Pokret Dosta je bilo nas je nekoliko puta prozvao i napao samo zbog toga što smo se usudili da pojedine izjave Saše Radulovića ne objavimo u celini, već ih skratimo. Odmah su rekli da smo Vučićev medij. I druge partije. Ako jedan dan objavite naslonu stranu sa Sašom Jankovićem, odmah vas zove neko iz DS-a da kaže: ‘Nije to slučajno – koliko ste prostora dali njemu, a koliko nama’”, ističe Biševac.

Stoga ocenjuje da političari u Srbiji ni ne znaju šta je zadatak medija i kako da se ophode prema medijima i novinarima.

“Imamo malo profesionalnih medija, a nažalost ogromna većina je od sredstva informisnaja postala sredstvo propagande”, upozorava gošća Novog dana.

Ipak je uverena da EU vidi pravu medijsku sliku u Srbiji i da će, pre bilo kakvih izjašnjavanja, poslati svoje ljude da istraže situaciju na terenu, pre nego što će se pozvati na jedan izveštaj.

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend