18. sep 2023.

Deo vanparlamentarnih stranaka traži dijalog sa RTS-om oko ravnopravnog predstavljanja

Ukupno 11 vanparlamentarnih stranaka i pokreta predalo je danas pismo rukovodstvu RTS-a, u kojem je zatražen dijalog između predstavnika javnog servisa, parlamentarne i vanparlamentarne opozicije o ravnopravnom predstavljanju političkih subjekata tokom predstojeće kampanje.

Pismo su zajedno predali predstavnici Nove-Da se struka pita, Liberala i demokrata (LibDem) i Koalicije za mir i toleranciju, u kojem se sugeriše rukovodstvu RTS-a da je „nedopustivo da dijalog ne postoji i da je pogrešno da se preko medija odgovara na zahteve jednog dela opozicije koji je već svoja rešenja ponudio, a da se o njima pri tome nije ni diskutovalo“.

„Potrebno je uvažiti mišljenje hiljada ljudi koji mesecima šetaju, tražeći, između ostalog, i poboljšanje medijske scene, i preko tih zahteva se ne sme tako lako prelaziti“, naveli su u saopštenju.

Među potpisnicima inicijative su brojne manjinske stranke koje deluje kroz Koaliciju za mir i toleranciju.

Njihov stav se odnosi pre svega na situaciju da se manjinske grupe „isključuju iz procesa dijaloga i u izbornoj utakmici, pa tako bivaju skrajnute i marginalizovane“.

„Kako je vremena sve manje, a tenzije u društvu sve veće, pozivamo rukovodstvo javnog servisa da u najkraćem periodu, do kraja ovog meseca, zakaže sastanak, gde će sve zainteresovane strane imati svoje predstavnike“, navodi se u saopštenju.

„Mi kao vanparlamentarna opozicija tražimo mesto za ovim stolom jer svaki vid diskriminacije i mariginalizacije stvara u startu nepoštene uslove u utakmici u koju svi moramo ući sa istim startnim pozicijama“, dodaje se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend