25. apr 2017.

Dino Jahić: Kada je korupcija raširena, novinari bi trebali razotkrivati probleme i ukazivati na nepravilnosti u društvu

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobitnik je ovogodišnje Europske novinarske nagrade (European Press Prize 2017) u kategoriji “istraživačko novinarstvo”. Nagradom je CINS-u odano priznanje za seriju tekstova o korupciji i organiziranom kriminalu u Srbiji. Među finalistima za ovu nagradu našli su se brojni ugledni europski mediji kao što su Financial Times, Guardian i Le Monde.

O značenju nagrade i o radu koji stoji iza nagrađenih priča, za Fairpress je kratko govorio glavni urednik CINS-a, Dino Jahić.

FP: Kakav je osjećaj dobiti ovu prestižnu nagradu u toliko jakoj konkurenciji?

Dino Jahić: Osjećaj je fantastičan. Nadam se da neće zvučati neskromno, ali mi smo bili svjesni da smo napravili dobar posao s tim pričama i bili smo veoma zadovoljni kada smo ih objavili. Na njima smo radili mjesecima, uložili baš mnogo truda. A nagrada je odlična potvrda da je sav taj rad bio dobar, ali ona predstavlja i poticaj za ubuduće. Kada dobijete nagradu u tako jakoj konkurenciji to predstavlja i veliku obavezu u održavanju profesionalnih standarda, pisanju dobrih priča i radu na istraživanjima koja su značajna za građane i srpsko društvo u cjelini. Naša nominacija za nagradu je i bila obrazložena riječima: „Priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu”.

FP: Koliko je teško bilo doći do svih važnih informacija koje su dovele do razotkrivanja slučajeva korupcije u Srbiji?

Dino Jahić: Teško je. Neke od statistika i podataka koje smo mi skupili na jednom mjestu nemaju ni institucije. Bazu podataka o odvjetnicima po službenoj dužnosti smo prikupljali mjesecima, a većina podataka je bila u tiskanom formatu, neki i rukama ispisani. Govorimo o stotinama stranica dokumentacije, koju smo mi onda pretipkavali u excel, koji je na kraju imao oko 25.000 unosa, a sve te podatke smo morali tri puta provjeriti da bismo bili sigurni da su točni. Da bismo provjerili navode predstavnika vlasti o nikad uspješnijoj borbi protiv korupcije, morali smo skupiti statistiku od svih sudova i tužiteljstava u Srbiji. To je preko 200 zahtjeva za pristup informacijama samo za tu priču. Ali istraživački novinari upravo taj posao i trebaju raditi.FP: U kolikoj mjeri, prema Vašem mišljenju, istraživačke priče mogu pomoći u borbi protiv korupcije?

Dino Jahić: Mogu dosta pomoći. Kada sistem ne funkcionira najbolje, kada je korupcija raširena, novinari bi trebali razotkrivati probleme i ukazivati na nepravilnosti u društvu. Ono što je šteta jest da naše i nalaze naših kolega vrlo često vlast ignorira, ili nas čak optužuju da lažemo i nismo u pravu, iako su sve informacije zasnovane na dokazima i dokumentima institucija. Tako da se promjene događaju veoma sporo i teško. U drugim državama dužnosnici podnose ostavke kada se otkrije da su plagirali znanstvene radove i doktorate, u Srbiji se po tom pitanju ništa ne rješava. Ta priča nije nominirana za nagradu, ali mi smo otkrili i dokazali da je doktorat guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković izuzetno sporan, s preko 20 posto teksta preuzetog od drugih autora bez citiranja. I ništa. Nije bilo nikakve reakcije, a ona odbija razgovarati s nama. Ali to nečinjenje institucija nije nešto zbog čega bismo mi odustali, nego nas motivira za dodatni rad i nastojanja da učinimo društvo u kome živimo boljim. To nam je posao.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend