17. jan 2019.

Đorđe Balašević preko bilborda pozvan na HRT

Iza bilborda sa porukom „Dragi Đole, još uvek te čekam… Mia Radenković“, koji je osvanuo prekjuče u Novom Sadu, stoji hrvatski novinar Aleksandar Stanković, voditelj popularne emisije „Nedeljom u dva“ na HRT-u.

Stanković je na ovaj način želeo da skrene pažnju Đorđu Balaševiću i da pokuša da ga, nakon 15 godina upornih poziva, konačno dovede u svoju emisiju. Mia Radenković se spominje u Balaševićevoj pesmi „LJerka“ kao uobražena devojka, ali se popularni novinar nada da se kantautor neće naljutiti, naglašavajući da bi veoma rado voleo da ga vidi u svojoj emisiji.

– Đoleta sam zvao još 2004. godine i sve smo se bili dogovorili (on me tom prilikom s Oliverom lijepo ugostio u svojoj kući u Novom Sadu), ali je onda stvar iz nepoznatih razloga „propala“. Kasnije sam pokušavao jedno 5-6 puta, ali nije bilo pozitivnog odgovora. Eto, pokušat ću i na ovaj način, nikad ne znaš kada će se sreća osmjehnuti. Uglavnom, ovo je zezancija, čista „muška ljubav“ i nadam se da će Balašević to tako i shvatiti – kaže Aleksandar Stanković za Danas.

Nikada do sada na ovaj način nije zvao goste, neće ni ubuduće, ali Balašević mu je važan pa se zbog toga odlučio na malo drukčiji pristup. Retki su oni koji su odbili gostovanje u popularnoj emisiji, a među njima je i Rade Šerbedžija.

– Ima onih koji mi ne žele doći u emisiju i to je u redu. Netko hoće, netko ne. Slobodan izbor. Žao mi je jedino što me uporno odbija Rade Šerbedžija – ističe poznati novinar.

S obzirom da je tokom dugogodišnje karijere ugostio veliki broj poznatih ličnosti iz Srbije, pitali smo ga ko mu je bio omiljen.

– Omiljeni gost iz Srbije? Pa mogu reći samo koje su emisije izazvale najviše zanimanja u Hrvatskoj – Sergej Trifunović, Aleksandar Tijanić, Lepa Brena, Čeda Jovanović… – kaže Stanković. NJegove emisije često su izazivale negativne reakcije desničara u Hrvatskoj. Nakon jedne emitovane krajem 2017. u kojoj je Stanković više puta rat na tlu Hrvatske 90-ih nazvao „građanskim“, hrvatski učesnici ratova tražili su njegovu smenu, a ubrzo se od Stankovićeve izjave ogradio i HRT. Hajka na novinara nastavljena je i na društvenim mrežama uz obavezno prebrojavanje krvnih zrnaca i poruke da se vrati u Srbiju. Kada u svoju emisiju pozove gosta iz Srbije, obično slede komentari da je „srpski“ novinar, a kao argument navodi se njegovo ime i prezime. Na pitanje kako komentariše te navode i „šta“ je on, dao je interesantan odgovor.

– Jednom su pitali pokojnog Srđu Popovića koje je on nacije, a on je mrtav hladan odgovorio: „Ja sam advokat“. Na ovo pitanje i ja odgovaram slično. Ja sam novinar – naglašava Stanković. Poznatog voditelja smo pitali i kako komentariše aktuelnu političku situaciju u Srbiji, ali nije mogao da nam odgovori jer bi za to trebalo da dobije odobrenje matične televizije.

Poslednji gost emisije „Nedeljom u dva“ iz Srbije koji je izazvao brojne pozitivne ali i negativne reakcije u regionu bio je Sergej Trifunović. On je u maju prošle godine rat u Hrvatskoj takođe nazvao građanskim a najveću buru i salve uvreda desničara sa obe strane izazvala je rečenica da su „ustašama potrebni četnici, a četnicima ustaše“, kojom je Trifunović ilustrovao odnose između Srbije i Hrvatske.

Balaševići obavešteni

Jelena Beba Balašević, ćerka Đorđa Balaševića, na dan kada je bilbord osvanuo u Novom Sadu, nije znala ko ga je postavio i sa kojim ciljem. „Verovatno je neka šala“, rekla je za Danas. Stanković ju je juče pozvao i objasnio o čemu se radi, te će ocu preneti poruku da je pozvan da gostuje u jednoj u najpopularnijih hrvatskih emisija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend