13. maj 2024.

Dobitnici nagrada za medijsku pismenost ‘Dragan Janjić’

Jelena Jovović i Stefan Janjić ovogodišnji su dobitnici nagrade za medijsku pismenost „Dragan Janjić“ u kategoriji profesionalaca, dok su Teodora Ćulibrk i Božidar Milovac pobednici u kategoriji studenata.

Foto: Medija centar Beograd

Rad „Osnove nestorologije: Analiza narativa u knjizi ‘Između dva sveta’“, autora Jelene Jovović i Stefana Janjića posvećen je najpopularnijem delu doktora Branimira Nestorovića. Analizom načina na koji Nestorović prezentuje i tumači važne podatke o medicini i javnom zdravlju, rad ukazuje na tačne i dokazima potkrepljene navode, ali i na brojne sporne tvrdnje, autoplagijate, teorije zavere, loše prevode i neutemeljene izvore na kojima se zasnivaju navodi u ovoj knjizi.

Žiri smatra da u vremenu kada popularna nauka doživljava procvat, a savremeni mediji otvaraju prostor raznim samozvanim ekspertima i analitičarima, rad Jelene Jovović i Stefana Janjića predstavlja primer kako medijska pismenost može poslužiti i kao vodič za preživljavanje u svetu pseudonauke i teorija zavera.

Rad studenata Teodore Ćulibrk i Božidara Milovca „Dimenzija medijske manipulacije – stvarnost i iluzija“ nastao je tokom progona i pretnji novinarima i novinarkama širom Vojvodine, među kojima se načinom, trajanjem, intenzitetom i vrstom izdvojio napad na Dinka Gruhonjića, profesora Filozofskog fakulteta na odseku za medijske studije. Rad ukazuje na prilagođavanje vesti društvenom kontekstu i političkoj situaciji i u kojoj meri je društvo podložno medijskim manipulacijama.

Rad Teodore Ćulibrk i Božidara Milovca pokazuje značaj medijske pismenosti koja može da pomogne u razlikovanju propagandne, poluistinite i profesionalno obrađene informacije. Prema mišljenju žirija autori su medijsku pismenost povezali i sa važnim problemom sa kojim se istraživačko (ili savremeno) novinarstvo danas suočava – bezbednošću novinara.

Prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović (ekspertkinja za medijsku pismenost), dr Saša Mirković (Fakultet za medije i komunikacije) i Zlata Kureš (izvršna direktorka agencije Beta).

Nagrade će biti uručene u četvrtak, 16. maja u 18 časova, u bioskopu „Balkan“, Braće Jugovića 16, na ceremoniji kojom se obeležava 30 godina agencije Beta.

Agencije Beta i Nezavisnog udruženje novinara Srbija od 2022. godine dodeljuju nagrade iz oblasti medijske pismenosti „Dragan Janjić“ u znak sećanja na novinara Dragana Janjića, jednog od osnivača Bete i NUNS-a.

Novinarsku karijeru Dragana Janjića obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva i insistiranje na etičkim standardima i unapređenju medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend