06. jun 2022.

EU daje 4,1 million evra za slobodu medija, uključena Srbija

Evropska komisija objavila je poziv za konkurs vredan 4,1 milion evra namenjenih za praćenje i odbranu slobode i pluralizma medija koji finansira program Kreativna Evropa, čija je članica i Srbija.

U Briselu navode da će milion evra biti dodeljeno za dalje jačanje položaja saveta za medije i razvoj novinarskih standarda, a preostalih 3,1 milion evra će omogućiti nastavak rada mehanizma za brzo reagovanje EU za zaštitu ugroženih novinara i onih koji su pod pretnjom u obavljanju svojih profesionalnih aktivnosti.

U Briselu napominju da ovaj mehanizam od 2020. godine pruža pravnu pomoć i sigurno utočište novinarima koji su u opasnosti, a da je pomagao i ukrajinskim novinarima u egzilu.

”Ovaj mehanizam takođe prati napade na novinare i stoga je suštinski alat za praćenje kako se naše preporuke o bezbednosti novinara sprovode na terenu. Sa 3,1 milion evra, većim budžetom nego ikada, pomoći ćemo još većem broju novinara”, poručeno je iz Evropske komisije.

U Komisiji ponavljaju da su sloboda medija i pluralizam osnovne vrednosti evropske demokratije, a da pravo učešća na konkursu imaju neprofitne organizacije, međunarodne organizacije, univerziteti, obrazovne institucije i istraživački centri unutar EU kao i u pridruženim zemljama.

Predlozi se mogu podneti na razmatranje do 20. septembra 2022. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend