26. jul 2021.

Gavrilović: Veza između slobodnih medija i borbe protiv korupcije veoma bitna (VIDEO)

Zoran Gavrilović iz BIRODI izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je "veza između slobodnih medija i borbe protiv korupcije jako bitna". Kako je rekao, opozicija ni 2018. godine kada su bili izbori u Beogradu, ni kasnije, nije videla temu borbe protiv korupcije na nivou grada kao temu. "U predstojećoj kampanji propitaćemo stranke šta misle o svemu ovome, da li grad Beograd treba da ima sistem za borbu protiv korupcije", kaže.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je odbornike Skupštine Beograda da smene gradonačelnika Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića kao odgovorne što glavni grad više od četiri godine „odbija“ da izradi i usvoji antikorupcijski plan.

„Od kraja devedesetih godina, uspostavljen je sistem takozvanih lokalnih sistema integriteta, i Srbija je zahvaljujući BIRODI-ju 2011. prihvatila taj model, odnosno 2013. što kroz strategije, što kroz akcioni plan“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „kada je u saopštenje stavljeno ‘odbija’, imali su u vidu dve činjenice“.

„Da je sam zamenik gradonačelnika Goran Vesić pomenuo obavezu da svi imaju mehanizme za borbu protiv korupcije. Mi smo tražili šta se dešava s procesom, Agencija za borbu protiv korupcije šalje dopise na svaka četiri meseca, svim lokalnim samoupravama. Ako vi sa toliko mesta imate informacije da treba da uradite nešto, a vi ne radite, to se zove odbijanje“, kaže Gavrilović.

Kako je rekao, opozicija ni 2018. godine kada su bili izbori u Beogradu, ni kasnije, nije videla temu borbe protiv korupcije na nivou grada kao temu.

„U predstojećoj kampanji propitaćemo stranke šta misle o svemu ovome, da li grad Beograd treba da ima sistem za borbu protiv korupcije“, kaže.

Ističe da je „veza između slobodnih medija i borbe protiv korupcije jako bitna“.

„Onaj novac koji grad Beograd da medijima, da se ti medijski sadržaji evaluiraju i pokažu da li su bili sredstvo propagande i hvaljenja lokalne vlasti ili je to izveštavanje u javnom interesu“, kaže Gavrilović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend