18. avg 2020.

Informacije o JRP istraživanju

Studiju o analizi profesionalne novinarske kulture i uloge novinara u medijskom okruženju sprovodi Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu, kao deo globalnog projekta „Journalistic Role Performance – JRP“ koji se sprovodi u 43 zemlje širom sveta, navodi se u saopštenju.

Sveobuhvatne informacije o JRP projektu su dostupne na web sajtu projekta na linku:

https://www.journalisticperformance.org/

Svrha ovog istraživanja je analiza novinarskih kultura širom sveta i profesionalne uloge novinara u medijskoj sferi.

Upitnikom su obuhvaćena pitanja, koja se tiču profesionalne uloge, prakse i pogleda prema sopstvenoj ulozi novinara, kao i različitih stilova i narativa izveštavanja koje novinari praktikuju u svom radu, dodaje se u saopštenju. Anketa oduzima 12-15 minuta. Svi odgovori i lični podaci o novinaru, koji učestvuje u istraživanju, ostaju poverljivi i ne dele se sa drugima. Ispitanici će ostati potpuno neidentifikovani u svim publikacijama, nastalim kao rezultat istraživanja, dodaje se u saopštenju.

Anonimizirani podaci prikupljeni ovim istraživanjem biće prosleđena međunarodnoj istraživačkoj grupi,  kako bi se omogućilo međukulturno poređenje rezultata ankete. Ovi podaci će se elektronski, uz zaštitu lozinke, poslati međunarodnom rukovodiocu projekta, dr. Claudia Mellado sa Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso u Čileu, za naknadnu analizu zajedno sa podacima prikupljenim iz drugih zemalja. Rukovodilac globalnog projekta, dr. Claudia Mellado, podatke dobijene iz svake države čuvaće na neodređeno vreme u računaru zaštićenom lozinkom i deliće ih sa drugim istraživačima sa projekta, isključivo putem platforme koja je takođe zaštićena lozinkom, ističe se u saopštenju.

Učešće ispitanika u ovoj istraživačkoj studiji je dobrovoljno. Ako ispitanik odluči da ne želi da učestvujete u ovom istraživanju, može se povući u bilo kom trenutku. Ako ispitanik odluči da ne učestvujete u ovoj studiji ili u bilo kom trenutku odustanete od učešća u anketi, za to neće snositi nikakve posledice. Nadalje, ispitanici imaju rok do 7 dana nakon učestvovanja u anketi da opozovu dozvolu za upotrebu njihovih podataka u istraživanju, navodi se u saopštenju.

Pored toga, učešće u studiji ne uključuje nikakve rizike za ispitanike i ne predstavlja nikakav rizik za njihovu dobrobit. Takođe, ispitanici se neće suočiti sa eksplicitnim ili uvredljivim materijalom tokom istraživanja, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend