03. avg 2018.

Istinom protiv brzih laži

Provokativni naziv i plakat za treće veče Novog optimizma, „Skandalozno:slobodni mediji na slobodi!“, privukao je brojnu publiku, i, kao i na prethodnim tribinama, na jednom mestu okupili su se eminentni predstavnici od ugleda i struke.

Moderator Nenad Živković, „Pančevo sity“, nazvao je to novinarsko poselo, ali i kao freedom festival. Tražena su rešenja iz postojećeg, veoma nezavidnog položaja slobodnih medija, i koji su odgovori medija na teške izazove vremena i režima.

Slobodan Georgijev, BIRN, ukazao je da se novinarom danas može nazvati svako ko ima pametni telefon, ali se mora praviti razlika između onih koji su u službi režima ili stranke, i novinara koji časno obavljaju svoju profesiju.

– Veliki je izazov izboriti se protiv režima koji hoće sve da kontroliše, dok je u civilizovanim zemljama to davno rešeno. Izveštaj Evropske komisije je lična karta Srbije, i tu su apostrofirane slabe tačke: odnos prema medijima, pravosuđe i korupcija. To je trn u peti ovoj vlasti, a za to se izborilo pedeset novinara i deset sudija, dok za ostale profesije kao da je sve u redu, navodi Georgijev.

Tanja Nikolić Đaković, NIN, podseća da je ovo vreme brzih laži i da svako treba da izabere da li će pristati u kolo tabloida ili proverenih i validnih informacija.

– U praksi ponašamo se kao suludi narod bez institucija. U tome treba izabrati da li će neko da bude budala ili će braniti ljudsko dostojanstvo. Svako treba da radi svoj posao i naravno da se pogleda u ogledalo, istakla je Nikolić Đaković.

Aleksandar Roknić, urednik Danasa, istakao je da već 21 godinu ovaj list svoj posao obavlja objektivno i profesionalno i da je na tom putu bilo mnogo prepreka.

– Od 2012. godine redakcija ne može da dobije odgovore od nadležnih državnih institucija. Iako su po zakonu institucije i državni organi obavezni da daju odgovore u interesu javnosti, to se izbegava na raznorazne načine. S druge strane, tužilaštva imaju zakonska ovlašćenja da preduzmu mere protiv izazivanja panike i drugih skarednih, pornografskih i sličnih sadržaja u tabloidima, ali nikad ih nisu iskoristili, rekao je Roknić.

Anđela Milivojević, CINS, pozvala je na solidarnost novinara koji profesionalno obavljaju svoju dužnost.

– To je posebno izraženo kod istraživačkih novinara gde su brojni pritisci. Bilo je primera kada su novinari ustali u odbranu profesije:“Stop medijskom mraku“ ili „Novinari ne kleče“. Ipak, redakcije nemaju kapacitet da se bave aktivizmom, da organizuju tribine ili da se žale, zaključila je Milivojević.

Marija Vučić, KRIK, uporedila je prilike u Danskoj i Srbiji, i navela da su one ovde neshvatljive, pošto u Danskoj poslanik ima platu od 5.500 evra, a novinar izveštač iz parlamenta 5.000 evra.

– Nikom ne pada na pamet da nekog podmićuje ili preti, tamo građani imaju visoku svest o profesiji, i zdušno staju u zaštitu pravde. Kod nas je ta svest utrnula, što god da se desi, posle silnih afera, to neće izazvati revolt i protest građana, istakla je Vučić.

Radomir Diklić iz agencije Beta, naveo je da predsednik Vučić itekako zna da zloupotrebljava medije, jer je to radio i u vreme bombardovanja kao ministar informisanja. Čak i kada je na pritiske iz Evrope povučena medijska strategija, poslao je svoju savetnicu da se otpočne rad na novoj strategiji, i kako god bilo profesija je oštećena. To je kupovina vremena, jer kada se strategija završi, krajem ove godine, a bez odgovarajućih zakona to je mrtvo slovo na papiru.

Nenad Kulačin, „Glas Podrinja“ i TV Šabac, istakao je da novinari, pre svega, moraju da imaju kuraži i hrabrosti, jer to profesija traži i naveo da je Vučić podelio novinare za i protiv, a primera radi jedino prilikom otvaranja fabrike „Jazaki“ u Šapcu nije se obratio novinarima.

– Otišao je u svom „audiju“ a da se nije pozdravio sa gradonačelnikom, što je mera domaćeg vaspitanja. Postoji konstantan pritisak na Šabac, pa se izmišljaju prinudne mere navodno zbog nezakonskog zapošljavanja, rekao je Kulačin.

Maja Stojanović, iz Građanske inicijative, navela je da režim baca na hiljade problema kao balone, i dok mi jurimo te balone vreme prolazi, i ništa se ne rešava.

Tribinu je organizovao pokret Novi optimizam uz podršku Grada Šapca i RTV Šabac.

Kovač: Vučić zloupotrebljava medije

Hanibal Kovač, „Podrinske“, medijsku i društvenu sliku Srbije uporedio je sa maršem opasnog fašizma i gebelsovskom medijskom matricom. „Vučić se ozbiljno bavi medijima i njihovom zloupotrebom, a jedini način da se protiv toga izborimo je kultura i civilizacijske vrednosti. Nažalost, pokazalo se da su novinari potkupljiva roba, nekadašnji bardovi novinarstva postali su sluge režima, i prodali veru za večeru. Primitivizam i kič su ovladali ne samo medijima već uopšte društvom“, naglasio je Kovač.

Izvor: Danas
Autor: D. E. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend