11. jul 2023.

Istraživanje NTP: Mediji – Antizapadni sentiment, pozitivno o Ši Đinpingu, negativno o Bajdenu, Putinu, Zelenskom

Monitoring medija u Srbiji pokazao je da u njima preovladava antizapadni sentiment, ali ono što se promenilo je da je posle jula i avgusta prošle godine izveštavanje o ratu u Ukrajini više izbalansirano, odnosno manje je prorusko i nešto manje antiukrajinsko, rečeno je na predstavljanju istraživanja uz zaključak da se stavovi građana uglavnom poklapaju sa odnosnom medija prema određenim pitanjima, rekao je programski direktor NTP Dimitrije Milić.

Analizirano je pisanje 15 najčitanijih informativnih sajtova u Srbiji, a najnoviji podaci iz marta i aprila obuhvatili su 12.779 objava.

Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, izneo je podatke o popularnosti svetskih lidera u medijima, među kojima predsednik Kine Ši Đinping uživa naviše pozitivnih ocena. On je percepiran kao „princ na belom konju“, kaže Rašeta, koji dolazi u pomoć Rusiji u ratu protiv Ukrajine, koji pruža pomoć i koji će pomoći Rusiji da se izbavi iz nedaća.

Sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom situacija je drugačija i on je gotovo u potpunosti bio „neto“ negativno predstavljan, kao i predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden.

Mediji se fokusiraju na Bajdenove gafove, nastavlja Rašeta, izvlačenje činjenica iz konteksta i uglavnom su ga prikazivali kao glavnog krivca za nedaće u SAD, nedovoljno pružanje pomoći Ukrajini, slab odnos prema Kini…

„Bajden je u određenom delu medija naklonjenijih Rusiji u isto vreme predstavljne i kao marioneta, nesposoban lider, ali paradoksalno i u isto vreme – kao vladalac koji vuče konce iza pozornice“, precizirao je Rašeta i rekao da i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski vuče više negativnih tekstova – prikazan je kao marioneta, pasivni igrač, neko ko se iz inata suprotstavlja Rusiji.

Broj negativnih članaka o SAD, kao i o EU, u poslednjem periodu opada, a EU je u martu i aprilu čak poizitivno neto predstavljena, dok Kina uživa pozitivno predstavljanje, mada je broj pozitivnih članaka u blagom padu.


Ceo tekst pročitajte OVDE

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend