29. sep 2023.

Liceulice i Mental Hub raspisuju konkurs za mlade novinare/ke

Pozivamo mlade novinare/ke zainteresovane da steknu praksu u oblasti angažovanog novinarstva, kao i priliku da se bave temom mentalnog zdravlja mladih.

Prema istraživanju „Mentalno zdravlje u fokusu“, koje je MentalHub sproveo tokom 2022. godine, svaka druga mlada osoba je u poslednjih šest meseci bar jednom imala potrebu za stručnom psihološkom podrškom, dok je gotovo svakoj petoj mladoj osobi takva podrška bila potrebna više puta ili skoro sve vreme. Sa druge strane, svega 6 odsto mladih je takvu stručnu podršku potražilo, odnosno dobilo.

Glavni razlozi koje su mladi u ovom istraživanju naveli za neobraćanje stručnim licima kada su se suočavali sa psihosocijalnim problemima su nedostatak finansija, sramota, stid, strah od podsmevanja ili osude, uverenje da je odlazak kod psihologa samo za slabe i očajne ljude, kao i nedostatak roditeljske podrške.

Liceulice i Mental Hub raspisuju konkurs za mlade novinarke

Iako se Liceulice redovno bavi ovom temom, želimo da uložimo dodatne napore u normalizaciju psiholoških problema i potreba mladih.

Jedan od tih načina je i praksa za mlade novinare/ke koja uključuje edukaciju i upoznavanje sa radom redakcije Liceulice, kao i pojedinačni mentorski rad sa članicama i članovima našeg uredničkog tima tokom pisanja tekstova na pomenute teme za magazin Liceulice.

Konkurs traje do 6. oktobra, a potrebno je poslati kratku biografiju i motivaciono pismo na adresu redakcija@liceulice.org.

Kandidati/kinje koji uđu u uži izbor biće kontaktirani.

Tekstovi polaznika prakse biće objavljivani u magazinu Liceulice tokom zime i proleća 2023/2024.

Radujemo se vašim prijavama i tome što ćemo u narednom periodu zajedno raditi na osvetljivanju ovih važnih tema!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend