18. feb 2020.

Meklaud: Podržavamo aktivnosti za očuvanje slobode medija

Vlada Velike Britanije podržava aktivnosti za očuvanje slobode medija i slobodno novinarstvo u Srbiji, izjavila je ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Šan Meklaud.

Ona je navela da je sloboda medija bitna da bi vladu i lokalne vlasti pozivala na odgovornost, a i predstavlja važan prostor za otvorenu i učtivu političku debatu.

„Važno je da postoji debata, a s obzirom na to da izbori dolaze, bitno je iznositi prave informacije o kandidatima. Tako da to je nešto o čemu trenutno razgovaramo sa vašom Vladom“, u intervjuu za portal Glas Šumadije, koji prenosi Glas Amerike.

Za napredak je, kaže britanska ambasadorka, važno imati zdrav zakonski okvir i predvidljivu poslovnu klimu, koja će privući strane investitore.

„Što se tiče slobode medija… Vaša vlada je na sebe preuzela međunarodne obaveze u vezi sa slobodom medija i bezbednosti novinara. Vlada Velike Britanije podržava aktivnosti za očuvanje slobode medija i slobodno novinarstvo u Srbiji“, kazala je ambasadorka Velike Britanije.

Meklaud nije želela da komentariše odluku dela opozicije u Srbiji o bojkotu narednih izbora navodeći da ne bi bilo u redu da kao ambasadorka druge zemlje, govori o „bilo kojoj političkoj stranci ili pojedincu da li treba da učestvuju na izborima“, ali da kao glasač na izborima u svojoj zemlji, voli da „ima izbor između kandidata i različitih politika“.

„Volim da imam informacije o kandidatima, da su mi te informacije pristupačne, i što se toga tiče, mediji imaju veoma bitnu ulogu, posebno javni servis“, naglasila je Meklaud.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend