18. feb 2020.

UNS: Hitno istražiti pretnje zbog izveštavanja o zloupotrebama u Zrenjaninu

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva tužilaštvo i policiju da hitno istraže pretnju koju je zbog izveštavanja o malverzacijama u izgradnji postrojenja za vodu u Zrenjaninu dobio sin vlasnice televizije KTV Danijel Radić.

Danijel Radić tvrdi da je od sina gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, Danila, dobio preteću poruku „Vidimo se uskoro“ i da strahuje da će biti napadnut on ili neko od članova porodice Radić.

On je ranije objasnio da je 12. februara na televiziji KTV objavljen prilog o zloupotrebama u izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu i da je izazvao burnu reakciju javnosti. Radić je u izjavi policiji, kojoj je prijavio pretnju, rekao i da je dan kasnije na parkingu Gradske kuće sačekao gradonačelnika Janjića i pitao ga zašto je „24. januara dao lažnu izjavu da će građani Zrenjanina za nedelju dana dobiti zdravu pijaću vodu“.

„Susret je bio veoma neprijatan i neprijateljski nastrojen od strane gradonačelnika prema meni. Taj snimak koji sam načinio u dvorištu Gradske kuće sam objavio oko 12:00, da bi mi mi na društvenu mrežu Instagram stigla poruka koju sam prethodno naveo“, navodi se u policijskom zapisniku koji je preneo sajt NSPM.

„Zahtevam da se obezbedi dežurni tužilac, da se izvrši procena bezbednosti i ugroženosti mene i članova moje porodice, jer kao što sam rekao osećam strah da ne prođem kao novinar Milan Jovanović iz Grocke, kome je zapaljena kuća nakon ukazivanja na kriminalne radnje predstavnika vlasti“, rekao je Radić.

UNS ponovo naglašava značaj lokalnih medija za informisanje javnosti i podržava istraživačko novinarstvo kojim se štiti javni interes. Zato je važno da KTV i Danijel Radić budu zaštićeni od pretnji i pritisaka kako bi mogli slobodno da nastave da izveštavaju o svim bitnim događajima u Zrenjaninu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend