03. jun 2024.

Narativno novinarstvo, multimedija i priča o razotkrivanju kol-centra: Završena deveta Škola digitalnog novinarstva

Trećom radionicom na kojoj je o narativnom novinarstvu u doba veštačke inteligencije govorio Branko Čečen, o multimediji mentorka Lamija Alečković, a nekadašnja polaznica ŠDN i novinarka CINS-a Ivana Milosavljević o istraživačkoj priči o kol-centru i kupovini glasova vladajuće stranke, završena je deveta Škola digitalnog novinarstva u organizaciji Slavko Ćuruvija fondacije

Foto: Slavko Ćuruvija fondacija, Igor Pavićević

Proteklog vikenda devetu generaciju Škole digitalnog novinarstva (ŠDN) uspešno su završili: Dragan Jevremović (Niš), Aleksandar Đokić (Niš), Ana Adamović (Niš), Isidora Martać (Novi Sad), Emir Kahrimanović (Novi Sad), Marija Ćelić (Sombor), Nina Čolić (Beograd), Željko Bošnjaković (Beograd) i Teodora Brkić (Beograd).

Njima je izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije Ivana Stevanović dodelila diplome ŠDN.

Na završnoj radionici je o izazovima narativnog novinarstva i njegovoj primeni u doba kratkih formi, društvenih mreža i veštačke inteligencije govorio novinar Branko Čečen.

Polaznici su predstavili svoje završne radove, u kojima su pokazali ono što su naučili o istraživačkom, digitalnom i analitičkom novinarstvu, kao i pravljenju vizuala i multimedijalnog sadržaja tokom predavanja mentorke Lamije Alečković, sa kojom su razgovarali i o predstavljanju tekstova na društvenim mrežama.

O tome kako je, kao mlada novinarka, doživela sva iskušenja i opasnosti rada na undercover istraživačkoj priči, kada je razotkrila kol-centar i kupovinu glasova u organizaciji Srpske napredne stranke, na završnoj radionici govorila je novinarka CINS-a Ivana Milosavljević, polaznica sedme generacije ŠDN.

Kroz dva i po meseca programa, s fokusom na digitalno, istraživačko, analitičko novinarstvo i medijsku etiku, devetu generaciju vodili su: vođa tima za digitalne medije u IREX-u Pavle Zlatić, glavni i odgovorni urednik Cenzolovke Perica Gunjić, novinarka i nekadašnja urednica na Radiju B92, u NIN-u i RTS-u Antonela Riha, zamenica urednika Foneta i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza i ekspertkinja za digitalno novinarstvo Lamija Alečković.

Tokom devete Škole digitalnog novinarstva učilo se i o veštačkoj inteligenciji u medijima, predstavljanju novinarskih priča na društvenim mrežama, pripremi i vođenju intervjua, posebno se radilo na istraživačkom intervjuu, pretraživanju baza podataka, bezbednosti u onlajn okruženju, proveri podataka…

Gostujući predavači ŠDN i ove godine bili su iskusni novinari i novinarke: Milica Stojanović (BIRN), Marija Vučić (Raskrikavanje), Danica Vučenić (N1), Anđela Milivojević (BBC) i Vladimir Kostić (CINS).

Na kraju završne radionice, Perica Gunjić i izvršna direktorka SĆF Ivana Stevanović čestitali su devetoj generaciji na uspešno završenoj školi, istakavši da su zasluženo prošli izuzetno veliku konkurenciju za prijem u ŠDN ove godine i da su aktivnim učešćem u svim programima, entuzijazmom i željom pokazali da je pred njima sjajna novinarska karijera.

Stevanović je naglasila da će im Slavko Ćuruvija fondacija tokom njihove karijere biti na raspolaganju i u dobrim i u lošim trenucima, te da će, kao i sa prethodnim generacijama, ostati u kontaktu.

Slavko Ćuruvija fondacija organizuje Školu digitalnog novinarstva od 2015. godine, uz podršku američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy). Namenjena je mladim novinarkama i novinarima na početku karijere, pre svega u lokalnim medijima, kao i studentima i studentkinjama novinarstva.

 

 

 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend