12. okt 2018.

Ne znamo šta je istina i to će potrajati (Video)

Smenu vlasti u Srbiji teško je zamisliti, dati joj rok trajanja i još teže predvideti način njenog odlaska sa vladajuće pozicije zaključeno je u razgovoru o medijskim slobodama “Srbija posle Vučića”, večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Foto: FoNet, Aleksandar Barda

– Duboko verujem da ljudi na vlasti vladaju principom spaljivanja zemlje i raspamećivanja – rekao je Nedim Sejdinović predsednik NDNV-a i konstatovao da će posle njih biti potrebno dosta snage, mudrosti i hrabrosti kakao bi se izborili sa takvim nasleđem.

– Vrlo često smo bili histerični, mnogi od nas su se prodali, mnogi tražili alibi za podršku, ušuškali u svoje pozicije. Treba pogledati u sebe, pronaći sopstvene slabosti i hladne glave doneti odluke – smatra Sejdinović govoreći o načinu smene vlasti u Srbiji.

– Nedim je pesimista, a ja sam optimista sa iskustvom, i optimistički rečeno, ja ovome ne vidim kraj – ironično se našalio Slaviša Lekić predsednik NUNS-a.

Objašnjavajući perfidan način pomoću koga predsednik Srbije Aleksandar Vučić manipuliše većinom medija u zemlji i koristi ih kao svoje privatno glasilo, praveći paralelu sa devedesetim godinama, izvlači zaključak da Milošević nije bio prisan sa novinarima, za razliku od Vučića koji sam smišlja pitanja, stavlja ih u njihova usta i potom na njih odgovara.

– Futuristički gledano, kada dođe do smene vlasti, krenućemo u obnovu kao posle 1945. godine. Prvo ćemo obučiti novinare, pa onda ljude, jer mi danas ne znamo šta je vest i ne znamo šta je istina. Ne znamo šta je javni interes i mislim da će to potrajati – smatra Lekić.

Teofil Pančić novinski pisac smatra da u Srbiji nije problem da nesposobni, korumpirani, ratni zločinac dođu na dugogodišnju vlast.

– Daleko smo od te tačke kada će Srbija posle Vučića, šta god to bilo, postati stvarnost – ističe on. Za njega je veće pitanje, od onog vremenskog kada će to da se desi, pitanje kako će to da se dogodi?

– Zatvorene su sve alternative, svaka imitacija, a kamoli realnost nekakvog normalnog političkog, društvenog, parlamentarnog, intelektualnog, medijskog života. Imamo jednu vrstu neproglašene, ali vrlo efikasne diktature, sa jednom laganom glazurom pluralizma. Imamo nešto opozicije, i nešto medija. Kada uspostavite tu vrstu vladavine teško je zamisliti kako se ona okončava na izborima. Obesmislili su i razoružali svaki mehanizam za normalnu smenu vlasti – naglašava Pančić.

LIVE 📢📢📢📢📢Tribina “Srbija posle Vučića” (razgovor o medijskim slobodama) u CZKD #beograd #belgrade #czkd #tribina #liveUkoliko imate neko pitanje napišite nam u komentarima i potrudićemo se da ga postavimo umesto vas na samoj tribini.

Geplaatst door Autonomija! op Donderdag 11 oktober 2018

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend