08. apr 2021.

Neobična izložba u Gornjem Milanovcu: Stari radio i tv aparati izloženi u galeriji Doma kulture

Gornji Milanovac - U Galeriji Doma kulture "Vojislav Ilić" na rudniku u urotak 6. aprila 2021. godine predstavljena je izložba starih radio i tv aparata koji su nekada krasili domove u rudničko – takovskog kraja.

Postavku iz kolekcije Momčila Paunovića čine aparati stari između 80 i 50 godina.

Izložba takozvanih „lampaša“, vraća nas u vreme kada je tehnika tek stigla u naše domove. porodice su se okupljale oko njih da čuju najnovije vesti ili novine iz sveta muzike, a program je bio i razlog mnogih komšijskih druženja.

“Kada su se pojavili, radio-aparati su imali dozu mističnosti, dok nas danas nostalgično vraćaju u prošla vremena, i bude sećanja najčešće na detinjstvo, kaže Momčilo Paunović, autor postavke.

Na izložbi su predstavljeni radio i tv uređaji iz perioda sredine 20 veka, ali i par tranzistora i jedan vokmen. Među izloženim eksponatima je i prvi televizor koji se pojavio u čačanskom okrugu marke “Filips” koji je bio u vlasništvu kompanije “Rudnik olova i cinka – Rudnik”.

Svakako najvredniji eksponati su radio uređaj iz 1947 godine koji je bio u vlasništvu francuske novinske agencije “Frans-pres” i koji punih 35 godina radio bez prestanka. Tu je i prvi srpski radio-uređaj uređaj marke “Kosmaj”, engleski “Ferguson” i nemački “Grunding”.

Izložba će trajati do 1. juna ove godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend