20. okt 2017.

Nikitović je bio najbolji

Dragan Nikitović će ostati zapamćen kao jedan od najboljih televizijskih reportera, od koga sadašnje generacije imaju puno da nauče, i kao dobar predsednik NUNS, ocenili su danas učesnici skupa koji je povodom 20 godina od smrti našeg poznatog sportskog novinara organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije.  

Predsednik NUNS Slaviša Lekić je podsetio da je Nikitović bio osnivač i prvi predsednik tog novinarskog udruženja koje se izborilo za prava novinara.

On se izvinio osnivačima „što nismo sačuvali ono za šta ste se borili, pa sada moramo ponovo da se borimo“.

Osnivač NUNS Hari Štajner je rekao da se on setio da bi Nikitović u svakom pogledu bio pravi čovek za predsednika.

On je bio pun pogodak u svakom pogledu, rekao je Štajner i dodao da je Nikitović bio izuzetan profesionalac, dobar drugar i dobar predsednik NUNS.

Sportski novinar Milojko Pantić je podsetio da su Nikitović i Vladan Stojaković bili rodonačelnici „beogradske škole sportskog reporterstva“.

Za razliku od zagrebačke škole, koja se zasnivala na dokumentaciji i podacima, Nikita i Vladan su osnovali slobodan reporterski stil čiji temelji su bili elokvencija i improvizacija, kazao je Pantić.

On je istakao da je Nikitović bio najbolji TV reporter svih vremena, ne samo u sportu, i nema reportera ni komentatora koji bi danas mogao da stane rame uz rame sa njim.

Nikitović je bio reporter koga ste mogli da probudite u sred noći, date mu osnovne podatke i on je mogao da počne prenos bilo odakle. Njegovi minijaturni komentari u dnevnicima i sportskim emisijama su bili pravi biseri žurnalizma, rekao je Pantić, dodajući da je on bio oštar ali nikada uvredljiv.

Govoreći o njegovoj ulozi na čelu NUNS, novinar Miloš Vasić je rekao da Nikitović nije mogao da odoli da se stavi na čelo poduhvata za koji se činilo da je unapred promašen.

Zašto bi neko ko je etabliran u svom poslu, ko je stariji i mudriji i poznaje unutrašnje mehanizme sistema sebe stavio na čelo unapred promašenog poduhvata, pitao je Vasić i dodao da je kasnije pomislio ako može Nikitović, zašto ne bismo mogli i mi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend