17. jun 2021.

Novinari sa Kosova i iz BiH dobitnici novinarske Nagrade za solidarnost

Novinarka sa Kosova Una Hajdari i novinar i kolumnista iz BiH Dragan Bursać dobitnici su ovogodišnje Nagrade za solidarnost novinara iz Jugoistočne Evrope, saopštilo je danas nemačko udruženje Društvo Jugoistočne Evrope (SOG) koje dodeljuje tu nagradu.

Udruženje je u saopštenju navelo da su „u uslovima velike polarizacije i politizacije medija, kritički glasovi često izloženi kritici ili čak fizičkom nasilju, a nagrada za solidarnost je namenjena podršci novinarima koji se izlažu opasnosti kako bi objektivno izveštavali“.

Una Hajdari je kao frilens novinarka iz Prištine izveštava za američke i medije iz Srednje i Istočne Evrope.

Njen rad se izdvaja jer piše tesktove i na srpskom i na albanskom, što je na Kosovu retkost. Izveštava iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a teme koje najčešće pokriva su nacionalizam, etničke manjine, desničarski pokreti, medijske slobode i posleratna društva.

Dragan Bursać je rođen u Bihaću 1975. godine, a karijeru je počeo u Radiju Banja Luka, radio je na portalu Buka, kao i za Al Džaziru, Radio Sarajevo, Antenu M iz Crne Gore. Dobitnik je novinarskih nagrada, a njegov rad je fokusiran na ratne zločine tokom raspada Jugoslavije i na suočavanje s ratnom prošlošću.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend