05. maj 2023.

Obaveze medija u toku Dana žalosti: Šta propisuje Zakon

Zbog ubistva osmoro đaka i njihovog čuvara u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Srbiji će sutra biti proglašena trodnevna žalost. Zakon o obeležavanju Dana žalosti elektronske i štampane medije obavezuje da prilagode sadržaj i ne objavljuju ništa što spada u domen zabave.

U Zakonu se navodi da su radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Republike Srbije dužne da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti najpre emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja.

Elektronski mediji imaju dužnost i da obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede.

Zakon obavezuje emitere televizijskog i radijskog programa da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Elektronski mediji su, prema Zakonu, dužni da usklade detaljnu programsku šemu za vreme trodnevne žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da u toku dana žalosti svoje listove štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti.

Mediji koji ne poštuju propise biće novčano kažnjeni.

Zakon ne sadrži odredbe koje odnose na periodična i onlajn izdanja.

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva urednike i novinare onlajn medija i periodičnih štampanih izdanja da se drže ovih smernica i da ne objavljuju zabavni sadržaj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend