05. maj 2023.

SAD pokreću program za odbranu novinara koji su na meti tužbi širom sveta

Sjedinjene Države su pokrenule program za odbranu novinara širom sveta od pravnih pretnji koje imaju za cilj da utišaju kritičke glasove, objavila je za CNN najviša zvaničnica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer.

Pauer je najavila program Reporters Shield (Štit za reportere) na događaju povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija u Ujedinjenim nacijama.

„Mnoge nezavisne medijske kuće ne mogu sebi da priušte da budu tužene, pa su prekinule poslovanje ili pokušavaju da se samocenzurišu kako bi izbegle da privuku interesovanje onih koji bi mogli da ih ciljaju“, rekla je ona za CNN.

„Korumpirani lideri sve ovo znaju, zbog čega sve više zloupotrebljavaju zakon“, upozorila je.

USAID je saopštio da planira da sarađuje sa Kongresom na obezbeđivanju do devet miliona dolara za program „Reporters Shield“ kojim će zajednički upravljati Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji i Centar za međunarodnu pravdu Sajrus R. Vens.

„Da bi se suprotstavili zloupotrebi zakona, novinarima i medijskim kućama je potrebna snažna zaštita, potrebna im je obuka kako da u potpunosti izbegnu tužbe, potrebni su im resursi za unajmljivanje advokata i pokrivanje pravnih troškova“, rekao je Pauer.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend