12. okt 2023.

Oglasila se SPC posle vesti da Porfirijev Instagram vodi Vlada Srbije i zaposleni na Pinku

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da je za nalog na Instagramu patrijarha Porfirija zadužena isključivo Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Foto: SPC

Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju SPC, isključivo Informativna služba SPC zadužena je za objavljivanje na društvenim mrežama i niko drugi „sa tim poslovima nema ni posredne, ni neposredne veze“.

„Povodom neistinitih informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama, a prenela ih jedna medijska kuća, a u vezi sa zvaničnim nalozima Patrijarha srpskog g. Porfirija na društvenim mrežama, obaveštavamo javnost da je za upravljanje nalozima Njegove Svetosti Patrijarha, kao i svih patrijaršijskih glasila, isključivo nadležna Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve i da niko drugi sa tim poslovima nema ni posredne ni neposredne veze“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da jedino što je tačno u vezi sa navedenim objavama je da je Informativna služba SPC ovih dana kod ovlašćenog zastupnika kompanije Meta pokrenula postupak verifikacije patrijarhovog fejsbuk naloga (dobijanje plave tačke), imajući u vidu činjenicu da na toj platformi postoji niz lažnih naloga koji uzurpiraju ime i titulu Patrijarha srpskog.

Podsetimo, Ljuban Kovačević, zaposleni na Pinku i osoba zadužena za vođenje Instagram profila SPC Porfirija, rekao je da su zaposleni u Vladi Srbije delegirani i zaduženi za verifikaciju profila srpskog patrijarha. To znači da se postovi ne objavljuju bez odobrenja Vlade Srbije, konkretno savetnice ministra Miloša Vučevića, Dijane Stanisavljević.

Snimak na kojem se čuje Ljuban Kovačević objavljen je na njegovom Instagram profilu, ali je kasnije obrisan sa društvenih mreža. Ipak, ostalo je zabeleženo šta je Kovačević rekao. Snimak je objavio nakon što mu je, kako sam kaže, stiglo pismo od patrijarha Porfirija da je bez njegovog „blagoslova“ izvršio verifikaciju Instagram naloga.

Nakon toga, Ljuban Kovačević je demantovao da je na bilo koji način zadužen za objavljivanje sadržaja na Instagram profilu patrijarha Porfirija.

„Nadalje, tvrdi se da su zaposleni u Vladi Srbije delegirani i zaduženi za verifikaciju profila patrijarha, i da se postovi odnosno sadržaj ne objavljuju bez odobrenja Vlade Srbije – što je takodje neistina jer nigde u pomenutom videu koji ste koristili kao izvor Vašeg članka, ne stoji ta teza niti potkrepljuje sve ovo napisano kao činjenicu“, naveo je Kovačević, iako se iz njegovog snimka jasno vidi da je za to zadužena savetnica ministra odbrane Miloša Vučevića, Danica Stanisavljević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend