15. feb 2020.

Olgica Nikolić: Prvo čovek pa novinar

Pošteno izveštavati, naročito o događajima koji izazivaju provalu strasti i o kojima su svi ubeđeni da sve znaju, ne da nije lako, nego traži životnu posvećenost.

Takvu kakvu ima naša koleginica Olgica Nikolić, prvo sportsko pero Danasa, bilo da diktira tekst nalazeći se u blizini bazena u koji uskače predsednik države, na vaterpolo utakmici na kojoj su izbili nemiri, bilo da čeka ispred klupskih prostorija Partizana da javi kako je rešena kriza – ko će voditi klub.

Uvek na danonoćnim dežurstvima kad su olimpijade, svetska prvenstva, teniski turniri, klupski šampionati.

A kad nisu, uvek u iščekivanju rezultata utakmica onda kada su njene kolege iz redakcije već odavno završile informativni dan.

Raditi mnogo u njenom slučaju je kao trenirati neprestano, u sportu za pobedu i publiku, u novinama za dobar tekst i za čitaoce.

Visoka kao košarkašica i sa velikim sportskim srcem, ali doslovno, jer je preživela tešku operaciju, tako da joj je ugrađen veštački srčani deo – („nekad mi baš otkucava u grudima“, ume da se našali) Olgica Nikolić je i dobitnica priznanja Udruženja sportskih novinara Srbije za prošlu godinu. Priznanja, koje nosi ime „Branka Prelević“, baš po nekadašnjoj košarkašici i novinarki, i koje se od 2011. dodeljuje za doprinos u „ženskoj konkurenciji“, odnosno za rezultate u ženskom sportskom novinarstvu.

– Nije uvek bilo lako, često ni lepo, hodati „muškom teritorijom“ ove dve decenije, jer, da se ne lažemo, na Balkanu je žena u sportskom novinarstvu zgodan dekor, levo smetalo ili nužno zlo. Drago mi je što ima kolega koje su to prepoznale i bile mi podrška na mom putu, neke od njih me predložile za ovu nagradu, a druge izglasale za njenog laureata, rekla je u petak na dodeli nagrade Olgica Nikolić.

„Već više od 20 godina tekstovi Olgice Nikolić, bilo u njenom listu Danas ili u Mocart sportu, sa uživanjem se čitaju. O čemu god da piše, fudbalu, vaterpolu, rukometu… Njenim tekstovima se dive kolege iz svih redakcija, jer znaju da su kombinacija istine, velikog znanja, poznavanja suštine sporta i sve to obojeno autentičnim stilom pisanja. Kako mi to volimo da kažemo, Olgica Nikolić je novinarčina, ona je ponos naše profesije“, stoji u obrazloženju nagrade.

Olgica Nikolić je rođena 1971. godine u Beogradu, a u Danasu je od 1999. Voli da kaže da je pisala i na poslednjim stranama davnašnjih „24 sata“ i Demokratije, ne po kazni ili zbog prebukiranosti ostalih rubrika već iz ljubavi i poštovanja prema sportu, uprkos svim njegovim devijacijama.

Nekadašnja je stalna saradnica Mozzart sporta i izveštač sa mnogih velikih fudbalskih, vaterpolo i rukometnih događaja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend