12. sep 2023.

Oljača: Medijska scena devastirana

Koliko se u Srbiji praktikuje demokratija, toliko ima i slobode u medijima, što jasno govori da je medijska scena devastirana, izjavio je predsednik udruženja "Koraci" Marko Oljača i označio kao nasilje sve što nas okružuje, počev od medijskog sadržaja, pa nadalje.

Govoreći o slobodi govora, Oljača je ocenio da, formalno gledano, sloboda govora nije zabranjena, ali da imamo veliki problem sa slobodom govora, ukoliko posmatramo trenutna dešavanja na sceni i „tromeđu između policije, tužilaštva i sudova“.

On je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije ukazao da se mediji koje nazivamo oazama slobode trenutno guše na perfidne načine.

Prema njegovom mišljenju, to je trenutno slučaj sa nedeljnikom NIN koji važan u novinarskom smislu i deo je kulturnog identiteta društva.

Oljača smatra da rijaliti kultura trenutno u „krešendo fazi“ i vlada medijskom scenom, što je posledica dugogodišnjeg zanemarivanja problema.

„Rijaliti programe često pogrešno tumače kao kao deo masovne kulture ili samo kao eksplicitni sadržaj, a oni pre svega imaju političku dimenziju“,rekao je Oljača.

Svi vrednosni okviri su izgubljeni, jer nema kontrolnih mehanizama, ali se to ne rešava promenom vlasti ili sistema, već obrazovanjem i vaspitanjem, što je posao za generacije.

„To su procesi dugog trajanja i moramo da živimo ono što proklamujemo i takve modele ponašanja da ponudimo, ako želimo da to u nekom trenutku postane dominantan obrazac ponašanja“, objasnio je Oljača.

On je ocenio da je nasilje današnji obrazac ponašanja i da je prisutno u svim sferama društva i predstavlja sveobuhvatan model ponašanja u medijima, politici, porodici i arhitekturi.

Kako je naglasio, Srbiji nedostaju nepristrasni mediji koji izveštavaju samo u interesu javnosti, što je jedna od stvari za koju se moramo boriti.

„Ukoliko se već borimo da prostori slobode opstanu, neophodno je da kupujemo novine i pratimo medije koji se ozbiljno bave novinarstvom“, zaključio je Oljača.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend