12. sep 2023.

Urednik sarajevskog portala: Tuženi smo 70 puta, na meti najčešće novinari

Urednik portala Žurnal i direktor Centra za razvoj medija i analize iz Sarajeva Eldin Karić izjavio je da je taj istraživački novinarski portal do sada tužen oko 70 puta, da trenutno ima 50 aktivnih procesa, i dodao da se uglavnom radi o takozvanim SLAPP tužbama.

„Za svaku priču koju smo objavili na portalu Žurnal.info mi imamo dokaze koji ih potkrepljuju. Međutim, to njima nije bitno, suština je da nas tim tužbama pokušavaju zaustaviti u radu“, rekao je Karić za portal Autonomija.

Dodao je da te tužbe oduzimaju mnogo energije, vremena i novca i da unose nervozu u redakciju.

Karić je kazao da bi, umesto što toleriše SLAPP tužbe protiv medija, sistem trebalo da se pobrine i odreaguje na objave medija, da procesuira i zaustavi korupciju na koju istraživački novinari stalno ukazuju.

„Umesto toga, mi se ‘ganjamo’ po sudovima i dokazujemo da nismo mi nešto krivi. Nema nikakve sankcije za one koje su novinari otkrili zbog korupcije, zloupotrebe položaja i druge nezakonitosti“, naveo je on.

SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation), odnosno strateške tužbe protiv javnog istupanja, označavaju tužbe koje su usmerene kao pritisak na medije i pojedince da bi ih odvratili od kritičkog istupanja.

Cilj tužioca nije da dobije obeštećenje i pravdu na sudu već da zaplaši tuženog i izloži ga trošku dok ne odustane od daljeg pisanja i izveštavanja.

Na meti SLAPP tužbi su najčešće novinari, medijske organizacije, urednici, aktivisti i nevladine organizacije, a najčešće ih pokreću kompanije i političari.

Eldin Karić je rekao da su mu nedavno provalili u stan i ukrali laptop računare.

„Još se nisam oporavio od toga. Nije lako kada vam neko tako ugrozi vaš intimni prostor, tamo gde bi trebalo da se osećate bezbedno, gde je porodično jezgro. Indikativno je da su samo računari ukradeni, a bilo je i drugih vrednosti. Tako nešto duboko uznemiruje čoveka. Moramo da se naviknemo da radimo u nekim novim okolnostima“, ocenio je Karić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend