20. feb 2020.

Portal SEEcult.org dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima dodeljena je Portalu za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, a specijalnu Plaketu za entuzijazam u kulturi dobilo je gimnazijsko pozorište Teatar Gimnazijalac iz Lebana.

Portal za kulturu SEEcult.org, kako je istaknuto u obrazloženju, već 18 godina doprinosi razvoju otvorene kulturne i umetničke scene u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovisanju multikulturalne i međunarodne saradnje u regionu i šire. Na portalu SEEcult.org do sada je objavljeno više od 400.000 tekstova iz oblasti kulture i umetnosti, koji su obogaćeni vizuelnim-foto i video sadržajima. Od osnivanja do danas, SEEcult.org je realizovao sa partnerima i niz projekata koji se tiču savremene vizuelne umetnosti, kulturne politike, edukacije i kritičkog sagledavanja savremenog stvaralaštva. Među njima su regionalni projekti “Let’s Talk Critical Art”, “Criticize This!”, “Abeceda nezavisne kulture” i “Arhiv kao praksa”. U saradnji sa institucijama kulture u Srbiji i regionu, portal SEEcult.org organizovao je više reprezentativnih izložbi savremene umetnosti (Breda Beban, Milovan Destil Marković).

Od 2018. godine Fondacija “Tanja Petrović” dodeljuje i Plaketu za entuzijazam u kulturi kojom se skreće pažnja na rad mladih ljudi u toj oblasti, a ove godine dodeljena je lebanskom Teatru Gimnazijalac, koje je tokom deset godina postojanja nagrađivano tri puta na gimnazijskim pozorišnim takmičenjima, a prošle godine je protestima osvajalo slobodu za svoju zabranjenu predstavu “Mrtvo more za početnike”, nastalu prema motivima knjige “Seks za početnike” Jasminke Petrović i pripovetke Radoja Domanovića “Mrtvo more”.

Fondacija “Tanja Petrović” osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu autorku, novinarku i urednicu Tanju Petrović (1967-2013) koja je profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Nagradu Fondacije “Tanja Petrović” do sada su dobili novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i novinar i kolumnista Teofil Pančić.

Plaketa za entuzijazam u kulturi do sada je dodeljena omladinskom klubu “Ančiki – OKAn” iz Leskovca i međunarodnom festivalu kratkog igranog filma “Bašta Fest” iz Bajine Bašte.

Osnivači Fondacije “Tanja Petrović” su Antonela RihaBorut VildVojka Pajkić ĐorđevićKatarina Španić OstojićOlivera MiloševićSrdan GolubovićTamara Pupovac i Jelica Greganović.

Ovogodišnja Nagrada i Plaketa Fondacije “Tanja Petrović” biće uručene dobitnicima u četvrtak, 27. februara u 13 sati u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend