09. okt 2017.

Prva nagrada „Katarina Preradović“

Fondacija "Katarina Preradović" dodeliće sutra prvu nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i doprinos razvoju društva.

Katarina Preradović (foto: Media centar Beograd)

Mediji su u Srbiji danas većinom poniženi, osiromašeni, ucenjeni, neprofesionalni i srozani u blato primitivizma. Nagrada Fondacije dodeljuje se da bi se dala podrška onima koji na to ne pristaju, kao što nije pristajala ni Kaća, navodi se u saopštenju.

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Katarinu Preradović (1972 -2015), hrabru, doslednu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, na dan njegog rođendana 10. oktobra.

Na dodeljivanju nagrade govoriće istaknuti novinari, borci protiv korupcije i za slobodne medije, a pozvani su brojni ugledni gosti iz nezavisnih regulatornih institucija, nevladinog sektora, politike i međunarodnih organizacija sa kojima je sarađivala Katarina Preradović.

Fondacija „Katarina Preradović“ dodeljivanjem ove nagrade želi da promoviše vrednosti koje je Katarina zastupala i kojima nas je sve zadužila pišući beskompromisne tekstove o korupciji, pljački kroz privatizaciju, manipulisanje javnim finansijama, javnim i državnim preduzećima.

Ličnim primerom i nesebičnom žrtvom je pokazala da je to teško, očigledno opasno po život, ali i vredno svih žrtvi, dodaje se u saopštenju.

Fondacija „Katarina Preradović“ osnovana je pre godinu dana, a pored članova njene porodice među osnivačima su i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, bivše TV B92, Danas, „Novosti“, „Novi magazin“, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend